leady
Trendy v software developmentu

Trendy v software developmentu

12.12.2022
2 min.
Reading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutes
Vývoj technologií a trhu každoročně přináší nové výzvy. Pro freelance developery je výhodné sledovat aktuální trendy proto, aby dokázali reagovat na měnící se požadavky klientů. Jaké trendy se objevují na poli IT projektů?

API Management platformy

Velké aplikace, které uživateli poskytnou mnoho funkcí, pomalu vycházejí z módy. Místo nich roste zájem o menší programy, které dokážou efektivně spolupracovat s jinými aplikacemi napříč systémy. 

Tomuto účelu slouží API management platformy, jako je například Postman. Pomůže se vším od návrhu přes vývoj až po testování API. Právě Postman je dnes nejpopulárnější platformou v této oblasti. 17 milionů uživatelů a 500 tisíc společností napříč celým světem využívá jejích benefitů, mezi něž patří její dostupnost na MacOS, Windows, Android či iOS nebo flexibilní a spolupracující prostředí.

Komplexní dev platformy

Při vývoji programů je jednou z hlavních priorit co nejvyšší efektivita. Proto jsou stále častější platformy, které poskytují všechno, co by mohl developer potřebovat. 

Na jednom místě lze najít nástroje pro design, vývoj, testování či implementaci. Příkladem ze světa her je GDevelop, ale komplexní platformy postupně pronikají i do jiných oblastí softwarového developmentu.

Liveblocks je další komplexní dev platforma, která umožňuje členům týmu spolupracovat na projektu v reálném čase. V rámci jednoho programu mají uživatelé přístup ke všemu od komunikace a kreslení na virtuální tabuli až po společné upravování sdíleného souboru s kódem. Synchronizace s kolegy je optimalizovaná a efektivita všech maximalizovaná.

Programy pro skládací smartphony

Teprve nedávno se na trhu s elektronikou objevily skládací dotykové mobilní telefony. Dvě obrazovky s velkou plochou přinášejí nové možnosti nejen spotřebitelům, ale i developerům.

Jedná se například o obrovský potenciál z hlediska multitaskingu. Na velké obrazovce bude manipulace s množstvím oken pohodlnější a přirozenější. Větší konstrukce zařízení také umožňuje využití výkonnějších komponentů. Na obzoru jsou tak nové projekty, které budou zaměřené na vývoj softwaru určeného speciálně pro tato zařízení.

 A co bude dál?

Je nemožné s jistotou předpovědět vývoj technologií, a které nástroje a principy budou dominovat u softwarových vývojářů v nejbližších letech. S ohledem na aktuální trendy však dokážeme alespoň odhadnout, na co se můžou developeři připravit. Až to přijde, určitě se objeví taky v naší nabídce IT projektů. 😊

31 671

Titánů, kteří se
k nám přidali

665

Klientů, kteří se
k nám přidali

444 346

Úspěšně dodaných
man-days