leady
Ekonomická krize jako příležitost 

Ekonomická krize jako příležitost 

22.05.2023
5 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes
Poslední roky jsou pro většinu světa výzvou. První celosvětovou pandemii v moderních dějinách vystřídala válka na Ukrajině a tyto události v závěsu následovala ekonomická krize. Ta ovlivnila situaci na trhu, včetně rychle se rozvíjejícího světa IT. Velké firmy uvolňují specialisty i celé týmy, IT profesionálové hledají větší jistotu a jsou ochotnější ke změnám. Dá se z této situace nějak těžit? Kristián Samler, Managing Director a Igor Lubura, Chief Sales Officer věří, že ano. 

“Vyšší nabídka kandidátů na trhu práce je způsobena primárně nižší poptávkou po „pracovní síle“ na straně firem. V posledních pár letech jela celá ekonomika a IT obzvlášť na dopaminové vlně, která musela zákonitě zeslábnout.” shrnuje aktuální situaci na trhu s IT specialisty Kristián Samler.  

Víc možností neznamená vyšší úspěšnost 

Na trhu se tak po delší době objevuje větší množství IT specialistů, kteří hledají vhodný projekt. Firmy mohou vybírat z mnoha kandidátů. Kristián i Igor se ale shodují na tom, že to není zárukou zjednodušení hiringu. Naopak. Kandidáti, kteří byli dříve zvyklí na zvýšenou poptávku po svých službách se teď musí aktivně ucházet o pozice a hlídat si i více než jedno výběrové řízení. Firmy naopak mohou mít na stole tolik CVíček, že je HR oddělení přehazuje vidlemi. A ve výsledku se stejně nemusí dopracovat k relevantním kandidátům.  

“Z pohledu kandidátů je jednodušší se obrátit na agenturu, která ve svém portfoliu kumuluje pracovní nabídky od více ověřených společností. Kandidát tak může vše vyřešit na jednom místě a nemusí aplikovat u několika individuálních entit odděleně.  Naopak firmy můžou naplno benefitovat ze správné předselekce vhodných specialistů, kterou zajistí agentura. Nemusí se tak probírat kvanty nerelevantních kandidátů, kteří se hlásí na vypsané pozice.” zdůrazňuje význam práce recruiterských agentur Kristián Samler. 

Přežijí jen ti nejsilnější 

Kristian vidí jednoznačnou výhodu aktuální situace v tom, že pro klienty dojde ke snížení nákladů na hiring a zároveň budou moci vybírat z více kandidátů z více různých zdrojů. Na druhou stranu pro IT specialisty to znamená, že budou najímáni na projekty, které budou skutečně životaschopné. Jasným ukazatelem je totiž to, zda firma či projekt ustojí současnou krizi.  

Igor Lubura vnímá situaci na trhu podobně a dodává i pohled na možnou změnu v uvažování nad IT bussinessem:

“Přichází uvědomění si „smrtelnosti“ v naší IT bublině. Setkáváme se dnes a denně se spoustou kontraktorů a specialistů, kteří byli roky na něco zvyklí. Najednou vidí, že jejich nároky trh nedokáže uspokojit. Klienti jsou více vybíraví a nejdou jim na ruku jako dřív. Pro tyto lidi se jedná o velmi neobvyklou zkušenost. Díky ní však získávají po dlouhé době určitou pokoru a váží si asi práce více než dřív. Zároveň tato recese může očistit trh o společnosti a startupy, které v covidu rostly na divoké vlně investic a jejich růst bohužel nebyl podložen nějakým silnějším fundamentem. Pokud se tak stane, tak zůstanou jen ty nejsilnější a nejstabilnější. Zda je to ale dobře, nedokážu říct.”  

Čekají nás velké změny? 

To je otázkou, která se nabízí v každé turbuletní době a nejčastěji se bude týkat finančních odměn. Igor Lubura v praxi pozoruje pokles odměn IT specialistů. Kristián Samler je optimističtější: “Nemyslím, že by měly odměny IT specialistů v delším horizontu klesat, nicméně se dle mého názoru zpomalí tempo jejich růstu. To bylo v posledních pár letech i za přispění vysoké inflace opravdu enormní.” 

Roste taky potřeba větší jistoty a mírný odklon od freelancingu k hlavním pracovním poměrům, potvrzuje Lubura: “Určitě zde vidíme tento trend, podobně jako na začátku covidové pandemie. Díky menšímu objemu zakázek formou kontraktu někteří dlouhodobí kontraktoři zvažují i přechod na HPP, aby „neseděli“ doma delší dobu a nezůstávali dlouho bez příjmu.” Kristián Samler ovšem dodává, že ani HPP nemusí být nutně zárukou větší jistoty. IT specialistům nabízíme projekty od spolehlivých a dlouhodobých klientů, kteří dokážou nabídnout stabilní práci s jasnými, předem dohodnutými podmínkami. A to je rozhodně dalším bodem pro agenturní spolupráci i v současné době.  

ekonomická krize příležitost

Moc anebo málo? 

Dalo by se zjednodušeně říct, že v posledních měsících se trh hemží IT specialisty hledajícími uplatnění. Z dlouhodobého hlediska je IT profesionálů pořád nedostatek. Chybí jak na evropském, tak na česko-slovenském trhu.  

“Nůžky mezi nabídkou/poptávkou na trhu jsou méně otevřené než dříve. Dost firem plošně osekává poslední půl rok náklady (ve formě zaměstnanců/kontraktorů) a uzavírá dlouhodobě neobsazené pozice. Důsledkem toho je na trhu větší počet uchazečů a menší počet zajímavých pozic. Jestli ale někdo očekává, že objeví seniorního JAVA vývojáře za 75 tis. Kč měsíčně na hlavní pracovní poměr, co bude chodit 4x týdně do kanceláře na Černém Mostě, tak ho zklamu. Tak špatně na tom tady stále nejsme. 😊uvádí na pravou míru momentálně schizofrenní stav v oblasti nabídky a poptávky IT odborníků. 

Můžeme to tedy shrnout tak, že situace teď prostě nepůsobí příznivě ani pro firmy, ani pro kandidáty. Trh snad poprvé pociťuje jakousi normalizaci, pocit, že IT už není stoprocentní jistotou v možnostech uplatnění. Jak ale už víme, krize přichází a zase odchází a otázkou je, kdo ji ustojí. My jsme připraveni stát po vašem boku, vyhrnout si rukávy, abyste do lepších časů vkročili s jistotou.  

Ozvěte se nám se svými potřebami, vyplňte jednoduchý formulář a my se vám ozveme. 

31 297

Titánů, kteří se
k nám přidali

660

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days