leady
Které technologie sledovat v roce 2024?

Které technologie sledovat v roce 2024?

20.10.2023
5 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes
Konec roku je blízko. A protože v IT světě se kola točí stále rychleji, vyplatí se koukat o několik měsíců dopředu. Posvítili jsme si proto na novinky, které se příští rok chystají technologické společnosti uvést na trh. O většině z nich už jsme všichni mnohokrát slyšeli, ale nyní se přiblížíme možnosti reálně je začít využívat – v businessu i osobním životě. V TITANS jsme na inovativní technologie v roce 2024 zvědaví a přinášíme vám přehled těch nejzajímavějších.

Quantum Computing

Technologie, která byla dlouho předmětem science fiction, dostává jasnější obrysy. V roce 2024 tak už může být možné pomocí kvantových počítačů řešit komplexní problémy. Na poli technologie to není zas tak velká novinka. Kvantové počítače se už na trhu objevují i ke komerčnímu využití, ale zatím byla jejich chybovost poměrně vysoká.

V roce 2024 se se současným vývojem kvantových metod můžeme na tomto poli těšit na velký posun. Kvantové počítače už teď vykazují hodně slibné výsledky v oblasti farmacie a objevů nových léčebných látek, ve finančnictví a finančních modelech nebo v plánování dopravy. Vědci, ajťáci i business leadeři by tak měli na kvantové počítače včas přesměrovat svou pozornost, protože v roce 2024 o nich bude zřejmě hodně slyšet.

Augmented Reality

San Junipero
San Junipero – epizoda seriálu Black Mirror
Tento pojem taky není žádnou zatím neobjevenou novinkou, ale právě proto bude stát za to rozšířenou realitu sledovat. Její vývoj bude, dle očekávání, směřovat k co nejreálnějšímu zážitku. Cílem je imitovat pocit, že se uživatel nachází "někde jinde" i "někdy jindy". Zkrátka, možná už v roce 2024 bude několik vyvolených moct zažít vlastní San Junipero (pozn.: epizoda seriálu Black Mirror o rozšířené realitě, do níž je možné přenést vědomí po své smrti). 

Kromě využití pro zábavu, což se logicky nabízí, se očekává uplatnění AR taky v oblastech jako je vzdělávání nebo trénink. Například by AR mohla pomáhat ve školení lékařského personálu, tréninku vojáků a záchranných složek. Další využití je možné v zákaznickém servisu nebo v usnadnění a zpestření života handicapovaným lidem. Podle vývojářů by AR mohla být brzy dostupná taky na chytrých zařízeních, tak se nechme překvapit, co přinese rok 2024.

Blockchain

Bitcoin už ani v roce 2023 není “horkým zbožím” a buzzwordem jako byl před pár lety. Jeho popularita ale přitáhla pozornost k technologii, která má zářnou budoucnost před sebou: blockchain. Bezpečnostní systém pro nahrávání a uchovávání citlivých dat je pro stále více společností volbou číslo jedna. Nahrazuje tak méně spolehlivé bezpečností systémy a čeká ho další vývoj.

V roce 2024 můžeme čekat, že se blockchain bude dál rozšiřovat do různých odvětví. A to díky zlepšení škálovatelnosti, bezpečnosti a interoperability. Bude zkrátka uživatelsky přívětivější. Největší využití bude mít blockchain ve finančnictví, především v každodenních transakcích, převodech atp., které tak budou transparentnější, bezpečnější a uživatelsky příjemnější. Svoje místo ale najde v roce 2024 taky ověřování původu různého zboží. Pomůže tak předcházet podvodům ohledně země původu, výroby a distribuce.

Internet of Things

IoT nebo taky internet věcí je velice populární technologie, která umožňuje výměnu a shromažďování dat prostřednictvím internetu. Momentálně hlavní využití leží hlavně v oblasti chytrých zařízení a chytrých domácností nebo v zemědělství. Jde především o možnost vytvářet neustále aktualizovanou analýzu, monitoring a predikci. Díky IoT vám vaše lednice připomene, že chybí mléko a pivo nebo že sýr už má na krajíčku s dobou spotřeby.

V roce 2024 se ale očekává větší využití taky v oblasti zdravotnictví, kde by technologie mohla v reálném čase informovat ošetřující personál o stavu pacienta, jeho progresu nebo zhoršení a o jeho životních funkcích. Výrazně by se tak urychlily reakce a usnadnila diagnóza. Využití se očekává i v dopravě. Tam by mohla technologie upozorňovat řidiče nebo dispečink o překročení limitu na odpočinek, o možných defektech na vozidle nebo stavu dopravní situace. Uvidíme, jestli se takových vychytávek příští rok dočkáme.

Internet of Behavior

Internet (lidského) chování je nově vznikající technologie, která kombinuje analýzu dat s naším chápáním lidského chování. Pomocí dat ze senzorů, chytrých zařízení, jako jsou například hodinky, monitory nebo prsteny a z dalších zdrojů má IoB potenciál poskytnout nové poznatky o našem chování, preferencích a rozhodovacích procesech.

Proč bychom se měli chtít nechat sledovat a dovolit technologii mapovat naše chování? Především proto, aby bylo možné zdokonalovat AI, která pak bude přesnější a nápomocnější. Využití IoB se očekává v marketingu – především v oblasti cílení reklamy. Dále taky ve zdravotnictví, ve kterém umožní vytvářet osobnější zdravotní plány a léčebné procesy. Jste fanoušky nových technologií? Tak to si rozvoj a diskuzi kolem IoB rozhodně nenechte utéct.

Artificial Intelligence

A konečně taky AI, hojně skloňovaná technologie už letos, v roce 2023. S nástupem ChatuGPT a nástrojů využívajících pokročilou umělou inteligenci se o tuto oblast začaly zajímat doslova davy. A to nejen z IT nebo věděckých kruhů, ale i z řad široké veřejnosti užívající internet.

V příštím roce tak, zcela logicky, můžeme čekat zdokonalování a další vývoj. Nástroje využívající AI budou sofistikovanější. Podle predikcí se bude vyvíjet především schopnost umělé inteligence učit se, rozpoznávat aspekty řeči i textu a především by se její vývoj měl orientovat na schopnost vytvářet personalizované produkty a služby.

Těšíte se na novinky v oblasti AI, IoT nebo AR? V TITANS sledujeme i další technologie očekávané v roce 2024. Chcete se na rozvoji nebo aplikaci nových technologií rovnou podílet? Zamiřte do nabídky našich projektů a vyberte si ten nejzajímavější právě pro vás, staňte se Titánem. 🙂

Zdroje:

https://vegibit.com/10-emerging-technologies-to-watch-in-2024/

https://www.linkedin.com/pulse/tech-forecast-2024s-game-changing-trends-shakuro/

https://www.uts.edu.au/about/faculty-engineering-and-information-technology/postgraduate/articles/five-tech-trends-2024

31 637

Titánů, kteří se
k nám přidali

665

Klientů, kteří se
k nám přidali

444 346

Úspěšně dodaných
man-days