leady
Jak načerpat sílu z (krátké) dovolené 

Jak načerpat sílu z (krátké) dovolené 

04.09.2023
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes
Je začátek září a v kanceláři se u nás opět probouzí život. Rozuměj, už nás tam není jen 6. Prostě lidé se pomalu navrací z dovolené, v plné síle, odpočinutí a nadšení do práce. Dovolená, i krátká je prostě relax. Nebo ne? 
krátká dovolená a relax

Když dřeš jako Titán, za nás si zasloužíš i takový relax. Máme proto 30 dní dovolené. A je hodně zajímavé sledovat, jak s nimi kdo u nás zachází. Vyprovokovalo nás to k tomu, že jsme na LinkedIn vyhodili dotazník k dovolené.  

Co jste o dovolené možná netušili

Než se do něho ale pustíme, věděli jste že: 

  1. USA je jediná vyspělá ekonomika, která legálně nepožaduje po zaměstnavatelích poskytovat placenou dovolenou? V reálu to pak vypadá tak, že skoro každý čtvrtý Američan nemá žádnou placenou dovolenou (U.S. Deparment of Labor);  
  1. Kdo častěji v roce jezdí na dovolenou, snižuje si pravděpodobnost metabolického syndromu? Metabolický syndrom je kolekce rizikových faktorů pro kardiovaskulární onemocnění (ScienceDaily)? 
  1. Skoro až 40 % generace Y si dovolenou vybírá podle toho, jak budou vypadat fotky z dovolené na jejich Instagramu? (Independent
  1. Celé jméno Bangkoku je Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit? 
    Co to znamená se dočtete zde: Wikipedia
  1. Monako je menší než Central Park v New Yorku? Přesto každý třetí člověk, který zde žjie, je milionář. (BusinessInsider

Dovolené jsou populární. Při tlaku na výkon je prostor na odpočinek o to důležitější. Co jsme ale u nás zjistili, že ne každý se vrací opravdu odpočinutý/á a natěšený/á naskočit do práce. 

Jak to máte s dovolenou vy?

A protože jsme zvědaví, jak to mají ostatní, zeptali jsme se na LinkedIn. Zajímalo nás, kolik času na dovolené lidé potřebují, aby si opravdu vyčistili hlavu. Tedy jak dlouhá nebo krátká dovolená je pro vás relax.

Odpovědělo nám 151 respondentů s tím, že: 

  1. Pro 40 % lidí je 14 dní ideál; 
  1. Pro 39 % lidí to je dokonce 21 dní a více! 

Silné. Potvrzovaly to výsledky i u nás. Ale je to opravdu potřeba? Neděláme někde chybu? Opravdu potřebujeme tak dlouhý čas na to, abychom se cítili zase svěží? 

Vrtalo mi to hlavou. Co tedy dělat, abych si byl/a schopný/á vyčistit hlavu na dovolené co nejefektivněji? 

Přemýšlel jsem, jak to mám já. Došlo mi, že rozdíl je v přípravě, výběru typu dovolené a dovolení sobě samému. 

2 body k ideální dovolené

Co tím mám na mysli? Splnit si pro sebe 2 podmínky: 

A. Mít prostor (mentálně) být mimo práci. 

Dobře předat svou práci, nastavit komunikaci k internímu i externímu zákazníkovi mé práce – prostě pokrýt své závazky na dobu, po kterou budu mimo; 

B. Vybrat správnou formou dovolené.  

Být trochu sobec. Zejména v kontextu mé osobní aktuální dynamiky, pocitům apod. Jednoduše řečeno – pokud jsem dlouhodobě přetížený a vím, že aktivní lezení po horách mě hodí nejlépe do klidu, nepojedu s rodinou k moři.  

S rodinou nebo sami?

Často ale dovolenou máme pro konečně společný čas s rodinou, což je ne vždy rozumné. Nejde o to zvýšit svoji sobeckost, ale naopak zdravě nastavené hranice a dlouhodobá práce sám/sama. 

Když mám tedy dobře podchycený mentální prostor a správný výběr formy dovolené, zrelaxuji klidně za 3 dny. Nevhodně pokrytý a vybraný týden mi prostě nepomůže. A když se postarám v kratším čase o sebe, můžu pak logicky snadno jet na dovolenou s rodinou.  

Kam teda vyrazit

S tím, co vás baví a kde opravdu zrelaxujete, vám nikdo nepomůže. Ale dobré tipy jsou festivaly, adrenalinové zážitky, příroda, kultura. Prostě podle gusta. Pro zvýšení zážitku bývá dobré si naplánovat, co v daném čase budete dělat. Jop, zase plány. 😊 

A udělat si mentální prostor znamená si to dobře naplánovat. Doporučuje se připravovat sebe i svůj tým měsíc dopředu. Vědět, komu předám svoje věci. Připravit zákazníky a kolegy na to, že jedu zrelaxovat, abych byl/a po návratu o to efektivnější.  

Když si to totiž takto nastavím, za 3 dny jsem v top formě. A jsem ready na nové výzvy, třeba na některý z našich projektů.

Ať se daří i vám! 

31 489

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days