leady
5 mýtů o outsourcingu IT specialistů

5 mýtů o outsourcingu IT specialistů

15.03.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

Chci jenom interní lidi. Abych nad nimi měl kontrolu, vyplatilo se mi je rozvíjet… a navíc, externisti jsou moc drazí,“ shrnul jeden technický manažer stručně důvody, proč se pro své projekty brání využívat bodyshopping IT specialistů. O chvíli později už byste ho slyšeli naříkat nad tím, že na některé pozice je interní lidi v potřebném čase téměř nereálné získat. Tomu my říkáme titánský kulatý čtverec :-). Outsourcing IT specialistů je náš denní chleba, a tak víme i to, co se o něm někdy říká na poradách a v diskusích.

Škoda, že se stejným manažerem možná zatím nikdo podrobněji nemluvil o tom, že kolem outsourcingu IT expertů panuje v některých firmách několik stále stejných mýtů. Praxe a data už dávno prokázaly, že se tato tvrzení nezakládají na pravdě. Shrnuli jsme pro vás pět z nich, které u klientů potkáváme nejčastěji.  

Mýtus č. 1: Outsourcovaní vývojáři pracují méně kvalitně 

Co víme v TITANS: Kvalita práce člověka nezávisí na typu jeho úvazku, ale na jeho osobnosti a přístupu ke svěřeným projektům. U Titánů navíc každý kontakt pečlivě prověřujeme – zkušenosti a často i reference. IT freelancera, který neplní své úkoly na projektech kvalitně, dál nikdy nedoporučujeme.  
Naopak by se dalo říct, že experti najímaní na krátkodobé projekty musí o svou pověst každý den pečovat, vzdělávat se, pořizovat si nové verze technologií a chtít být nejlepší. Protože vědí, že už za pár měsíců či let budou hledat nové příležitosti.  

A ještě něco: díky tomu, že mění projekty častěji než kmenoví zaměstnanci, přinášejí s sebou čerstvé zkušenosti z jiných týmů. A to bývá víc než přínosné.  

Mýtus č. 2: Outsourcing představuje bezpečnostní rizika 

Co víme v TITANS: Práce na významných projektech často znamená sdílení citlivých dat. S tím přichází obava z narušení bezpečnosti nebo dokonce z jejich zneužití.  

Naši klienti však mají bezpečnostní záruku přímo od TITANS. Smluvně ručíme za dodržování bezpečnostních opatření a zrcadlově to zohledňujeme vůči kontraktorům. Tento double security systém klientům maximálně zaručuje, že jejich data budou v bezpečí.  

Mýtus č. 3: Outsourcing je drahý 

Co víme v TITANS: Trojka patří bezkonkurenčně k nejrozšířenějším mýtům. Co je tedy doopravdy levnější? Interní tým, nebo externisté? Odpověď zní: nejvýhodněji vás vyjde chytrá kombinace obojího.  
Při outsourcingu IT služeb platíte přesně za to, co potřebujete a kdy to potřebujete, což eliminuje náklady na nevytížené zaměstnance. Jednou z největších výhod outsourcingu je flexibilita: ze dne na den máte přístup k širokému spektru odborných znalostí a specializovaných dovedností. S najatým bodyshopperem se pak můžete rozloučit přesně v momentě, kdy svou misi splnil. Forma HPP se zase vyplatí v jiných situacích. Nemůžeme ale říci, že jedna nebo druhá varianta je v každé situaci levnější a druhá dražší. 

Mýtus č. 4: Bodyshopper nepronikne dost rychle do našich technologií, ztrácíme čas 

Co víme v TITANS: Velikou konkurenční výhodou freelance IT expertů je právě jejich dlouhodobá práce na sebevzdělávání a prohlubování specializace. Investují do svého rozvoje a počítají s tím, že jejich úkolem je rychle se zorientovat ve vašich technologiích a procesech, zapojit se do týmu a deliverovat výsledky. Nečekají na dlouhý onboarding a zaměstnanecké jistoty, vědí, že jsou v roli dodavatele placeného za výsledky. 

Mýtus č. 5: Outsourcing se hodí jen na krátkodobé projekty 

Co víme v TITANS: Ano, velice často se externí IT experti najímají na projekty trvající několik měsíců až dva roky. Nezřídka se ale stává, že se bodyshopper natolik osvědčí, „sžije“ s vaší firmou a zapojí do dalších rozvíjejících se aktivit, že zůstává i déle. Může pak být ideálním člověkem na rozvoj systémů, které sám vyvinul a nasadil, či na jejich implementaci do dalších oddělení či produktů. Jeho přínos se časem může ukázat ještě vyšší, než na co ho firma poptávala. Pak se může vyplatit udržet kontraktora ve firmě a například ho relokovat na jiný projekt. 

Potkáváte se ještě s jinými obavami z outsourcingu IT služeb? Máte svůj vlastní důvod, proč se ho bojíte využít? Napište nám a rádi si s vámi popovídáme. Slibujeme vám férové odpovědi podložené praxí a fakty. Nebo už víte, že do týmu potřebujete ověřené bodyshoppery? Máme jich pro vás plnou databázi a těšíme se, až vám je představíme! 

31 473

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days