leady
Životopis: jak na něj

Životopis: jak na něj

27.02.2023
5 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes
Životopis, resumé, curriculum vitae nebo prostě “sívíčko” – nezbytnost, kterou by měl mít každý, kdo se pohybuje na pracovním trhu. Jak by měl ideální životopis freelancera vypadat, a především, jak skvělé CV napsat?

Na to jsme vám připravili přehledný manuál, kterého se můžete při psaní svého životopisu držet. Své CV si pak jednoduše sestavíte jako Lego.  

Jak napsat skvělé CV? Připravili jsme pro vás jednoduchý návod.

Formát a struktura životopisu

Je důležité myslet na to, kdo bude životopis číst. Jako první ho zřejmě “vezme do ruky” někdo, kdo má odpovědnost za předvýběr kandidátů – recruiter nebo sourcing specialista. Tihle lidé vidí denně desítky různých profilů, ve kterých hledají klíčová slova (znalosti, zkušenosti, vzdělání…), která jsou požadována pro konkrétní projekt. Proto je rozhodně vhodnější mít životopis strukturovaný a nepsat ho formou eseje (což už snad, konec konců, nikdo nedělá). Strukturovaný životopis je chronologicky uspořádaný (ideálně od posledních zkušeností k těm nejstarším), přehledný, snadno čitelný a srozumitelný. 

Strukturovaný životopis má určitá pravidla, která umožňují rychlou orientaci v něm.

Osobní údaje v životopisu

Základní informace o sobě vyplňujete do tzv. hlavičky. Ta by měla zahrnovat jméno a kontaktní údaje.  

Například takto:   

Jméno: 

Příjmení: 

Titul: 

Bydliště (město, stát): 

Telefonní číslo (případně SKYPE ID): 

E-mailová adresa: 

Webová stránka / LinkedIn profil:  

Zvážit můžete taky přidání fotky, pokud chcete. Toto rozhodně není povinná součást CV, pokud se ale fotku rozhodnete přidat, i ona má svá pravidla:  

  • Nemělo by jít o momentku z dovolené či rodinné oslavy 
  • Na fotce by neměly být sluneční brýle, musí být vidět oči 
  • Mělo by jít o portrét – tedy fotografii od ramen, případně od pasu nahoru 
  • Na fotce by ideálně nemělo být rušivé pozadí, ostré světlo atp. 
  • Rozhodně by na fotce v CV neměly být zachycené děti nebo domácí mazlíčci 

Jednoduše, pokud se rozhodnete přidat fotku, bude vás i ta reprezentovat. Osoba, která uvidí vaše CV si bude přiřazovat informace k vašemu obličeji. To může být výhoda i nevýhoda.  

Pracovní zkušenosti & popis projektů 

Nejdůležitějším bodem v životopisu je dostatečné zdůraznění znalostí a projektových (pracovních) zkušeností. 

V této části je stěžejní popsat, co bylo náplní vaší práce, v čem byl váš hlavní přínos pro společnost, jaké byly vaše kompetence a jaké dovednosti si z pozice odnášíte. Nemělo by však jít o rozvláčnou slohovku, ale o stručné a jasné vystižení podstaty projektu nebo pozice. Je taky dobré použít terminologii daného odvětví – jiná bude pro bankovnictví a například telekomunikaci. Jsou to sice detaily, ale právě na těch záleží, když chcete napsat opravdu skvělé CV.   

Při každé pracovní zkušenosti/projektu je důležité uvést:  

  • název společnosti, 
  • místo výkonu práce / alokace, 
  • název pozice, 
  • období. 

Podívejme se na některé konkrétní projekty a na to, jaké informace by o nich v životopisu neměly chybět: 

Know-how 

Sem patří technologie, se kterými umíte pracovat. Vyjmenujte ve svém životopisu všechny operační systémy, databáze, programovací jazyky, webové technologie, frameworky a repository systémy. 

Vzdělání je samozřejmost

Do této kategorie ve vašem CV zařaďte informace o svém školním vzdělání (kurzy a certifikáty se přidávají zvlášť). Vždy je uvádějte od nejvyššího dosaženého vzdělání po nejnižší (základní školu psát nemusíte). Napište název školy, obor a období návštěvy školy, případně získaný titul nebo informace o ne/dokončení. 

Nezapomeňte na certifikáty a kurzy

Vyjmenujte všechny certifikáty a kurzy, které máte. Ideální je napsat název kurzu (případně i jeho obsah / zaměření), kde a kdy se konal a kdo kurz organizoval / vedl. Pokud byl kurz ukončen certifikátem, uveďte i jeho název.  

Jak jste na tom s jazyky…

Následují jazykové znalosti a jejich úroveň. Nejjednodušší je úroveň jazyka uvádět pomocí společného evropského referenčního rámce pro jazykové znalosti (A1/A2/B1/B2/C1/C2). 

Zájmy – patří do CV?

Co se týká zájmů, myslí se tím i dobrovolnické práce a společenská zainteresovanost. Vzpomeňte i všechny aktivity, které vás baví a vystihují vaši osobnost. Není ale nutné tuto část do životopisu zahrnovat. Může být ale plusem pro firmy, které si zakládají na firemní kultuře a hledají kolegy i podle osobních sympatií. 

Reference jsou nedílnou součástí CV

V referencích uveďte kontaktní údaje svých předchozích klientů (zaměstnavatelů), přímých nadřízených, kolegů z projektů… Uvedené osoby by měly vědět, že je máte v CV jako reference. Můžete jim říct i to, že se účastníte výběrového řízení, aby byli připraveni vám referenci poskytnout (a taky se ujistit, že bude pozitivní). 

Čemu se vyhnout při psaní životopisu 

Dávejte si pozor na tzv. hluchá místa. Jde o delší časová období mezi projekty / pozicemi. Tyhle prodlevy by měly být vždy zdůvodněné. 

Například:  

  • 08/2018-11/2019 | cesta kolem světa, mateřská / rodičovská dovolená. 
  • 10-11/2020 | sabbatical 

Dejte si pozor, aby v životopisu nebyly překlepy a hrubé chyby. Důležité je taky sjednotit si grafickou a vizuální podobu, aby se v životopisu dobře orientovalo. Sívíčko v comic sans s fotkou z maturáku a plné hrubek vám body určitě nepřidá.  

V životopisu uvádějte jen pravdivé údaje. Jak se říká, lež má krátké nohy a v tomto případě to platí na 150 %. 

Jak má životopis vypadat?

Na internetu určitě najdete plno vzorů a možných formátů CV. Výběr je na vás. Myslete ale vždy na to, aby byl životopis hlavně přehledný a funkční. Vizuální stránka by měla odrážet obor nebo oblast zájmu. Kreativita může být někdy spíš na škodu.   

Dostatečný prostor věnujte hlavně obsahové stránce životopisu. Pokud reagujete na projekt pro zahraničního klienta nebo je jedním z požadavků aktivní znalost cizího jazyka, je vhodné napsat CV v daném jazyce. Stejně tak je vhodné CV přizpůsobit pozici, na kterou se hlásíte, nerelevantní informace můžete klidně vynechat. 

Napsat skvělé CV vyžaduje čas. Tato investice se vám ale několikanásobně vrátí. Je to jeden z důležitých kroků na cestě k dobrému #IT projektu

31 315

Titánů, kteří se
k nám přidali

660

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days