leady
Průzkum mezi developery: top jazyky

Průzkum mezi developery: top jazyky

21.11.2022
2 min.
Reading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutes
Každý softwarový developer se postupným získáváním zkušeností vyprofiluje. Je to ovlivněno vším – od vzdělání, přes projekty, až po osobní a pracovní zájmy. Někdy k profilaci může pomoct zaměřit se na aktuální trendy ve svém okolí.  

Jak se mění popularita programovacích jazyků? 

To je jedna z otázek, na které odpovídá průzkum State of Developer Nation společnosti SlashData. V polovině roku 2022 vyšlo jeho 22. vydání, takže jeho data můžeme srovnat se současným stavem. Údaje v průzkumu pokrývají období od prosince 2021 do února 2022. Do průzkumu se zapojilo více než 20 tisíc softwarových developerů ze 166 zemí. Výsledky tedy skutečně odrážejí trendy z celého světa. 

TOP 3 programovací jazyky 

V první řadě se zas a znovu potvrdila dominance JavaScriptu. Developerů, kteří používají tento skriptovací jazyk, je 17,5 milionu.  A JavaScript je tak už po desáté číslem jedna z hlediska popularity. Musíme však dodat, že analytici ze společnosti SlashData pod JavaScript zahrnuli i CoffeeScript a TypeScript. 

Python se s počtem uživatelů 15,7 milionů drží na druhém místě. V poslední době získal velký přírůstek – až 3,3 milionů developerů za půl roku. Pokud vezmeme v úvahu fakt, že JavaScript za stejné období zaznamenal „jen“ 1 milion nových příznivců, mohl by Python brzy dosáhnout na zlato. 

Nejpopulárnější trojici uzavírá Java. Tento jazyk existuje už téměř tři dekády, ale i tak každoročně zaznamenává stabilní přírůstek nových uživatelů. Důvodem je jeho všestranné využití v softwarovém backendu, vývoji aplikací pro Android, ale i nové využití v oblasti VR a AR. 

Co dalšího průzkum ukázal? 

Analýza shromážděných dat ukázala skok v popularitě jazyka Rust. Od 3. čtvrtletí 2021 se posunul o dvě příčky výše. V průběhu posledních dvou let se skupina developerů používajících Rust téměř ztrojnásobila. 

Nárůstu počtu uživatelů se těší i jazyk Kotlin. Pokud porovnáme údaje o jeho popularitě z aktuálního průzkumu a výsledky ze stejného období v minulém roce, uvidíme, že se počet jeho příznivců mezi softwarovými developery více než zdvojnásobil. Zřejmě za to může hlavně rozhodnutí Googlu, který si ho vybral jako preferovaný jazyk pro vývoj spojený s aplikacemi Android. 

A jak to vypadá u Titánů? 

Oblibu programovacích jazyků můžeme vyčíst z dat ohledně nejobsazovanějších pozic v letech 2021 a 2022. I ta potvrzují aktuální trendy z mezinárodního výzkumu: Java, JavaScript a Python jsou na stupních vítězů a v čase se jejich pozice příliš nemění. Jak se bude obliba jazyků vyvíjet v dalších letech? Na to může mít vliv i naše aktuální nabídka IT projektů.

31 953

Titánů, kteří se
k nám přidali

667

Klientů, kteří se
k nám přidali

444 346

Úspěšně dodaných
man-days