leady
Daně a odvody pro freelancery v roce 2024: sedm hlavních změn

Daně a odvody pro freelancery v roce 2024: sedm hlavních změn

24.01.2024
5 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes

Titán se nikdy nevzdává a i v nejtěžších bojích si poradí s helmou pevně nasazenou. Takže ani pravidelné změny daňových pravidel pro freelancery ho nemohou rozhodit. Čelí jim v potu tváře, ale se ctí. A tak, pokud jste zatím neměli čas číst si o tom, jaké změny pro daně a odvody se vás na volné noze dotknou, nevěšte hlavu. Udělali jsme to za vás a shrnuli ty nejdůležitější.

Pojďme se na ně podívat pěkně systematicky. Díky naší CFO Martině, která se s nadáním pro daňová přiznání musela nejspíš už narodit, máme u Titánů o daňových změnách pro freelancery přehled.  

1/ Pojistné u DPP 

Tak tohle je jízda pro dobrodruhy. Konečná podoba úprav je zatím ve hvězdách, respektive počítá se s odloženou účinností od 1. 7. 2024. Uvidíme. A s čím v tuto chvíli počítat? 

Odsouhlaseno bylo zrušení pevného limitu 10 000 Kč pro účast zaměstnance pracujícího na DPP na obou zákonných pojištěních a pro aplikaci srážkové daně. 

Jak by v praxi mohlo vypadat řešení, které se rýsuje jako pravděpodobné? 

  • Na první DPP smlouvu se bude vztahovat limit 10 500 Kč (každá další koruna navíc bude podléhat zdravotnímu a sociálnímu pojištění i dani ze závislé činnosti). Co se týče odvodu daně, tak roli hraje i to, kde máte podepsané prohlášení k dani, resp. kde uplatňujete slevu na poplatníka. 
  • Na všechny další uzavřené dohody by měl platit limit 4 500 Kč.  
  • Otázkou je, kdo se jmenuje do role prvního zaměstnavatele. Zde platí známé přísloví, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Zaměstnavatelé budou povinni odesílat hlášení na Státní správu sociálního zabezpečení za všechny zaměstnance. V případě, že bude Správou evidováno duplicitní hlášení za zaměstnance, upozorní konkrétního zaměstnavatele. 
Daně a odvody pro freelancery 2024

2/ Vyšší vyměřovací základ pro sociální pojištění 

Pro každého, kdo má OSVČ jako hlavní činnost, tedy pro freelancera tělem i duší, se v příštích třech letech postupně zvedne vyměřovací základ pro výpočet odvodu na sociální pojištění ze stávajících 25 % průměrné mzdy na 40 %. Konkrétně můžeme počítat s těmito skoky: 

  • 2024 na 30 % průměrné mzdy (u minimálního odvodu se jedná o nárůst cca 900 Kč) 
  • 2025 na 35 % 
  • 2026 na 40 % 

Jste freelancerem nově? Pak pro vás platí výjimka. Váš měsíční minimální vyměřovací základ bude činit 25 %, a to v kalendářním roce, ve kterém jste zahájili činnost, a ve dvou bezprostředně následujících letech. 

3/ Paušální daň 

O tom, že se od letoška mění výše paušální daně a za jakých podmínek je pro freelancera výhodná, se přehledně dočtete v samostatném článku

Shrňme si to nejdůležitější: 

  • Pro vstup do systému paušální daně, výstup z něj i oznámení změny pásma, platí deadline 10. ledna. Takže zase za rok! Jedinou výjimkou je, pokud si založíte živnost v průběhu roku. Pak se můžete automaticky přihlásit i k paušální dani. 
  • Nově se lze registrovat pouze elektronicky. 
  • V jednoduché kalkulačce ministerstva financí si můžete spočítat, jestli se vám paušální daň vyplatí. 

A konkrétní částky? Ty najdete v přehledné tabulce ve zmíněném článku

4/ Příjmy osvobozené od daně a slevy na dani 

Jak možná tušíte, možnosti osvobození příjmů od daně nám nepřibývají, ale ruší se. Tak například: 

  • Pokud jste vyhráli cenu v marketingové nebo sportovní soutěži v hodnotě do 1 000 000 Kč, dosud jste ji nemuseli danit. Nyní už ano. 
  • Ruší se osvobození kurzového zisku při směně peněz. To v praxi znamená, že pokud máte svůj osobní účet v CZK a zároveň osobní účet v jiné měně a vyděláváte na kurzu, nově je tento zisk podroben dani. Pokud tyto operace provádíte na podnikatelském účtu, tak tyto operace byly vždy podrobeny vašemu hlášení finančnímu úřadu. 

Stát také omezuje slevy na manžela/manželku a některé slevy zcela ruší, například: 

  • tzv. „školkovné“, 
  • slevu na studenta 4 028 Kč/rok. 

Ale nezoufejte, máme tu §10, který byl též novelizován. Zde naopak došlo k navýšení osvobození.  

5/ Úprava §10 o ostatních příjmech 

Tohle je pro každého freelancera důležitý paragraf. Vyjmenovává, co vše dani z příjmu nepodléhá. Díky “desítce” jsou změny pro daně a odvody snesitelnější. Vezměme to nejdůležitější opět v bodech: 

  • Veškeré příjmy, které nepřesáhnou částku 50 000 Kč a spadají do jiných dílčích základů (např. nájem, dividenda nebo kurzový zisk), jsou od daně osvobozeny. 
  • Na tzv. ojedinělé příjmy (např. přebytky ze zahrádky) platí limit 30 000 Kč. 
  • Pokud jde o dividendy a příjmy tomu podobné a jedná-li se o příjem zdaňovaný srážkovou daní, limit 50 000 Kč se vztahuje k výši daného příjmu (nikoliv k součtu druhu příjmu za zdaňovací období). 
  • Zvyšuje se limit pro osvobození bezúplatných příjmů nabytých příležitostně, pokud úhrn od téhož poplatníka ve zdaňovacím období nepřevyšuje částku 50 000 Kč (dříve jen 15 000 Kč). Jinými slovy, pokud obdržíte od svého partnera / kamaráda / milence (ne rodinného příslušníka) dárek přesahující částku 50 000 Kč, měli byste to ve svém daňovém přiznání zohlednit.   

A co DPH? 

U DPH dochází k řadě změn, z nichž nejdůležitější je změna procentní výše sazeb. Vracíme se do doby, kdy v Čechách existovaly pouze dvě sazby – jedna základní 21 % (ta zůstává) a jedna snížená 12 %.  

Vybrali jsme dvě další změny, které s DPH souvisí a freelancerů se nejvíce týkají.  

1/ Přechod kategorizace služeb do základní sazby

Mírné zdražení díky tomu čeká zákazníky například v těchto oborech:

  • kadeřnické služby
  • točené pivo
  • svoz komunálního odpadu 
  • úklidové práce
  • alkoholické a nealkoholické nápoje (kromě pitné vody z vodovodu a některých tekutých mléčných výrobků) 

2/ Změna pravidel pro odpočet DPH u aut 

Plánujete si pořídit nové auto? Počítejte nově s tím, že jako plátce DPH si můžete odečíst výši DPH jen do částky 420 000 Kč, což odpovídá pořizovací ceně (bez DPH) 2 000 000 Kč. Za jakoukoli korunu navíc už vám stát DPH neodpustí. Tento limit platí následně i pro odpisy – vše, co přesáhne 2 miliony Kč, to nebude daňově uznatelným nákladem / výdajem.  

Víte, že jako titánský kontraktor můžete konkrétní rady pro své vlastní osobní daně a odvody, související s naší spoluprací, získat v rámci benefitů? Stačí se s námi domluvit, jsme tu pro vás a život IT profesionála na volné noze vám chceme ulehčit! S námi vás daně a odvody nemusí zaskočit ani v roce 2024.

31 513

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days