leady
IT for newbies

IT for newbies

07.08.2023
4 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes
IT outsourcing a recruitment je plný pojmů z IT prostředí. Jak taky jinak. Jsou mezi námi machři, kteří by si mohli technologie mazat na chleba k snídani. My ostatní se snažíme pochytit a naučit všechno, co jen můžeme. Někdy nám ale nezbývá než “úsměv a mávat, hoši” – jednoduše se tvářit, že víme naprosto přesně, o čem je zrovna řeč, zatímco urputně googlíme nebo taháme rozumy ze zkušenějšího kolegy. 

Jestli se kolem vás taky hemží IT pojmy, u kterých tušíte, ale s jistotou nevíte, nejste v tom sami. Rozhodli jsme to vzít s humorem a vykopnout “IT for newbies”.  

Upozornění: článek “IT for newbies” obsahuje plno memes a nic nelze brát tak úplně vážně. A ajťáci – vstup jen na vlastní nebezpečí. 

SDLC – software development lifecycle  

Životní cyklus softwaru má několik fází. A často je jejich tempo přímo úměrné tomu, jak moc se blíží termín. Pečlivě plánovaný projekt, podrobná definice požadavků se překlene ve svižný návrh architektury a designu, vývoj vyžaduje skoro olympijskou rychlost a testování a nasazení do provozu už zvládnou sledovat jen ti, kteří mají v sobě páté kafe a tak trochu ADHD. Ale ve výsledku: konec dobrý, všechno dobré. 

Framework 

Framework je superužitečná věc. Jde o šablonu, ve které developeři pracují na vývoji. Teda, nejde o jednu šablonu, ale o plno různých šablon, z nichž každá podporuje některé programovací jazyky a má různé funkce. Pak jsou tady taky různé verze, různé společnosti, plno názorů a… No, jak říkáme, superužitečná věc, jen si vybrat. 

Fullstack 

Fullstack developeři to jsou fakt machři. Zvládají vývoj backendu i frontendu, nikoho nepotřebují, zachrání projekt a hned potom celou planetu. Akorát musí mít oči tak trochu i vzadu a mozek na dvojnásobný výkon, protože jsou velmi oblíbení. Kdo by taky nechtěl all in one, že? 

Frontend 

“Hlavně, ať je to hezký. A třpytí se to a skáče to a když na to kliknu, tak to udělá přemet, ok?” Být frontenďákem je nevděčná práce – v podstatě musí vytvořit nablýskanou výkladní skříň a zajistit, aby fungovala. A ve výsledku to pak ještě schytá od backenďáka. 

Backend 

“Je mi jedno jak, hlavně, ať to funguje.” Kdo z backend developerů tohle někdy neslyšel? Za krásnýma webovkama je schovaná hustá a složitá síť kódu, apíček a funkcí, která musí šlapat jako hodinky. Když nešlape, backend developer dostane přes prsty. Když šlape, pochvalu sklidí frontenďák.   

Stand–up 

Každé ráno přesně v 8, ať celý tým ví, jak se projekt vyvíjí. To je hlavní myšlenka téhle scrum ceremonie. A dává to smysl – tým je v kontaktu, všichni ví, na čem kdo pracuje, s čím je potřeba pohnout a kde jsou momentálně bugy. Až na to, že Franta už podruhé zaspal, Petře to bez kafe ráno nemyslí, Jirka se na to “zapomněl podívat” a Klára neví, která bije. Když pak na stand–upu doopravdy “stojí” jen jeden člen týmu, není to spíš one–(wo)man show? 

API 

Apíčka vládnou světu. Ať se nám to líbí nebo ne. A jsou všude, fakt všude. Rozbalovat tak dokumentaci k dalším požadavkům na propojené aplikace je jak Vánoce, kdy dostanete samý měkouše. “Díky, táto…” 

Kompilátor 

Není nad to si s někým doopravdy rozumět. Vztah mezi developerem a počítačem je pro nás, běžné smrtelníky, opředen mlhou tajemství a úžasu. Ptáme se: jakto, že si tak dobře rozumí? Odpověď je “kompilátor”. 

Github 

Představovali jste si někdy vývojáře jako samostatnou jednotku odolávající výzvám technologií a trpělivě vyšívajícím na jednom obřím, nekonečném projektu? Omyl. Developeři víc než dobře fungují v týmech. A ani u toho na sebe nemusí koukat – existuje totiž GitHub. Webová platforma, kde můžou spolupracovat na vývoji jedné aplikace. Cool, co? 

Release 

Kdo si počká, ten se dočká. Termíny releasů jsou trochu jako pohyblivé svátky. V den spuštění nového releasu je to velká sláva a hned ten následující se maká na dalším. Možná by po každém releasu měl být sváteční den volna. A dárky. Rozhodně dárky. 

QA 

Uf. Konečně hotovo. Dokud nepřijde na scénu QA engineer. Odhalí i to, co mělo být navždy skryto. Lovení bugů je totiž jeho druhé jméno. Že celý projekt rozložil jak lego? Od toho je přece tady.  

Na jaké pojmy se máme podívat přístě v našem “IT for newbies”? A máte svůj oblíbený meme? Chceme ho vidět! Podělte se o něj s námi na LinkedIn. A taky mrkněte na nabídky našich projektů – ať už jste newbie nebo ostřílený profík.

31 489

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days