leady
Příprava na pohovor: V TITANS vám s tím pomůžeme! 

Příprava na pohovor: V TITANS vám s tím pomůžeme! 

06.11.2023
5 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes
45 minut, které mohou rozhodnout o tom, co budete příští měsíce či roky dělat, s kým a za kolik. Protože pohovor je vlastně takový osobní marketing, v TITANS myslíme i na detaily. Příprava na pohovor je klíčová a rozhodně ji nepodceňujeme. Pročtěte si, co všechno s vámi probereme, než se vydáte s kůží na trh.  

5 otázek pod povrch inzerátu

Nejdřív pořádný popis pozice, až pak pohovor! Dáváme si záležet na propojování kandidátů a klientů, kteří k sobě pasují jako dílky puzzle. To znamená zjistit spoustu věcí a před pohovorem je s vámi detailně probrat. U většiny pozic se od Titánů dozvíte:

  • s jakými technologiemi tým pracuje;
  • jaká je u klienta firemní kultura;
  • co pozice zahrnuje a co už ne;
  • kdo vás povede a jak velký bude váš potenciální tým;
  • zda je firma spíš konzervativní, nebo naopak plná rychlých změn.

Ne vždycky je možné zjistit 100 % informací předem, ale cokoli potřebujete vědět, to vám zjistíme. Vyplatí se to klientovi i kandidátovi – aby nikdo z nich neztrácel čas na schůzce, ve které číhá potenciální zádrhel. Může přitom jít o detaily – někdo třeba potřebuje jasně dané procesy a není ochotný se orientovat ve start-upovém chaosu. Jiný by se v předem vyjetých kolejích po dvou měsících nudil. Oba jsou přitom stejně zkušení JAVA Developeři.

Rozdíl může být i v dynamice firmy. V konzultačce se projekty rychle a někdy i docela divoce střídají, v bance naopak většinou stabilně pracujete na jedné konkrétní oblasti a v malé firmě zase dělají všichni všechno. Proto se staráme o to, aby každý titánský kandidát věděl, do čeho jde, a nebyl u pohovoru překvapený, nebo dokonce smutný z jeho výsledku.

Zjednodušeně řečeno: čím více toho předem víte, tím lépe dokážete odhadnout, jestli na daný pohovor vůbec chcete jít. A pokud ano – umíte si představit, co a kdo vás tam čeká.

Pohovor se blíží? Připravte se zazářit!

Už víte, že splňujete požadavky, nabízená pozice se vám zamlouvá a firma taky. OK, je čas promyslet všechno, co vás během pohovoru může čekat. Možná se zajímáte o víc firem najednou a informace o nich vám mohou splývat.

Investujte 15 minut. Příprava na pohovor vás zklidní a v klidu si můžete ujasnit odpovědi na otázky, které mohou přijít:

  • Co přesně firma dělá a proč byste chtěli pracovat zrovna pro ni? Kde vidíte průnik mezi jejich a vaším záměrem?
  • Jak zkušení jste v technologiích, které nabízíte ve svém portfoliu?
  • Kam se v příštím projektu chcete posunout, co od týmu očekáváte a co je pro vás důležité?

U některých klientů je součástí náboru live coding. Jinde se víc ptají na softové věci – motivaci, vlastní nápady a tak podobně. Při pohovoru je na první pohled poznat rozdíl mezi kandidátem, který má věci promyšlené a ví, co chce, a tím, který takzvaně vaří z vody. Často se o místo uchází více kvalitních lidí a dobře zvolená odpověď může rozhodnout.

Detail dělá mistra. Vlastně Titána!

Last, but not least: nezapomeňte ani na to, jak se na pohovor připravíte technicky, jak se oblečete a – pokud se schůzka koná online – jak si zorganizujete prostředí kolem sebe. Pro někoho samozřejmost, jinému může i pár drobností zatarasit cestu k dream jobu. A aby to nebyla jen prázdná slova, hned nabízíme několik tipů:

  • Nenechte se během pohovoru ničím rozptylovat. Mobilem, hodinami, myšlenkami na jiná témata…
  • Projděte si v hlavě své zkušenosti, promítněte si, co vše jste poslední roky dělali a pro koho.
  • V přípravě na pohovor si udělejte místo pro poznámky. Papírové nebo elektronické.
  • Přijďte klidní, dívejte se lidem do očí a aspoň občas se usmějte 😊.
  • Buďte upravení a učesaní, online i offline. Dress code zvolte tak, aby to odpovídalo zaměření firmy. (Do banky to nejspíš bude chtít košili a sako, do start-upu pěkné triko a džíny.)
  • Pokud si nejste jisti, že si vzpomenete na všechny otázky, které vás zajímají, klidně si je napište předem.
  • Pokud jste online, připravte si záložní řešení pro případ výpadku připojení. Například nabitý telefon s daty. A ujistěte se, že máte kolem sebe uklizeno nebo zapnuto virtuální pozadí.

Hotovo, zvládli jste to!

Pokud jste Titán, určitě se s vámi po pohovoru spojíme a bude nás zajímat, jak to šlo. Jestli se vám firma líbila, uděláme maximum pro to, aby vás přijali. A jestli ne…

Radíme kandidátům, aby nepodceňovali pocity, které z pohovoru mají. Zkušenost ukazuje, že pokud vám něco nevyhovuje na první schůzce, často se to vyjasní na té příští, kde se můžete detailněji doptat na věci, které se vám honí hlavou. Byla by škoda udělat si názor jen z prvního dojmu.

Na druhou stranu, některé pochybnosti si nesednou ani časem.  Každý jsme jiný a potřebujeme něco jiného. A je lepší chvíli hledat, než někam nastoupit a po dvou měsících to balit.

Hledáte svůj dream job? Chcete IT projekt na míru a k němu garanci, že v přípravě na pohovor vám nebude nic chybět? Ozvěte se nám a rádi vám poradíme.

31 598

Titánů, kteří se
k nám přidali

665

Klientů, kteří se
k nám přidali

444 346

Úspěšně dodaných
man-days