leady
Titánský rok 2023 v číslech: rostli jsme i přes bouře na trhu

Titánský rok 2023 v číslech: rostli jsme i přes bouře na trhu

22.03.2024
3 min.
Reading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutesReading Time: 2 minutes

Už 6 let působíme ve světě IT. A tak není divu, že je naše fungování založené na analytickém přístupu. Naše záměry a vize vycházejí z dat: z nich můžeme číst o trendech na trhu i o tom, jestli pokračujeme dobrým směrem. Rádi se s vámi podělíme o to, co nám o sobě v číslech říká titánský rok 2023. Jak jsme na bouřlivém trhu obstáli a o co se s námi můžete opřít? 

Všechno, jen ne stojaté vody 

Otřesy na světových trzích, změny cen energií, válka na Ukrajině, zvýšené úrokové sazby a inflace… přelom roku 2022 a 2023 přinesl hromadné propouštění v mnoha oborech. Neobvyklou rychlostí se na trhu objevily tisíce zkušených IT specialistů a řada firem dospěla k tomu, že se do hiringu pustí na vlastní pěst interně. První půlrok 2023 jsme i v TITANS pociťovali ochlazení poptávky a turbulence na trhu, které některé slabší hráče oslabily a jiné zcela smetly. Aktivně jsme pracovali na hledání dalších cest, vývoji procesů a využívali nové příležitosti. Titánská schopnost přizpůsobit se změnám se nám tu hodila stejně jako za covidu. Zvrat nastal před prázdninami. Podařilo se nám náročné měsíce ustát a začali jsme pozorovat, že se situace mění k lepšímu. 

Vybrat si z volných IT specialistů se pro HR oddělení mnoha firem ukázalo čím dál náročnější. Nalézání těch nejlepších v moři volných uchazečů se v interním režimu prodlužovalo a prodražovalo. Procesy se komplikovaly a projekty nabíraly zpoždění. I když se celková ekonomika v Česku i Evropě zotavovala velmi pomalu, poptávka po outsourcingu začala postupně růst, přibývalo klientů i úspěšně umístěných bodyshopperů. Čísla nám začala ukazovat, že se náš business narovnává. Dosáhli jsme nakonec o 13,8 % vyššího obratu než v předchozím roce: 312,8 mil. Kč. Pocítili jsme i sílu holdingu, jehož jsme se v předchozím roce stali součástí – společně se slovenskými TITANS freelancers jsme dosáhli obratu 851 mil. Kč. 

Trh chce víc analytiků 

Zajímavý vývoj jsme pozorovali v rozložení specializací, které u nás firmy poptávaly. Zatímco v předchozích letech převažovali front-end a back-end programátoři, rok 2023 přinesl nárůst poptávky po IT & business analytických rolích. Byl to odraz trendu oživování ICT projektů, do té doby pozastavených, jejichž logickou úvodní fází je právě analýza. Role související s business analýzou tvořily 15 % uzavřených kontraktů, což představuje mezi desítkami poptávaných specializací nejsilnější poměr.  

Je březen 2024 a my jedeme po titánsku dál. Jsme hrdí na to, že v náročných podmínkách, které IT recruitment trh přináší, můžeme i letos do firem přinášet top experty a pomáhat tak české ekonomice v technologickém vývoji a zavádění inovací. Díky, že jste na naší dobrodružné cestě s námi, ať už jako freelancer, klient, nebo fanoušek. Těšíme se na to, co vám o IT recruitment trhu napíšeme za 12 měsíců. 

31 473

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days