leady
Boj s časem?

Boj s časem?

09.11.2023
5 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes

Nelze ho vyhrát. Ale můžeme aspoň remízovat. “Work-life balance” je často skloňovaný pojem. Potřeba vyvážit práci a osobní život tady byla asi vždycky, ale v současném online světě rezonuje mnohem silněji. Není to ale jen buzzword? Nebo je to naopak nezbytnost pro přežití v moderní společnosti?

Existuje nějaký ideální postup, nebo nám praxe dá stejně vždycky na frak? Pro odpovědi jsme se podívali do vlastních řad Titánů. Dokážeme odložit svoje helmy a štíty, mobily a notebooky? Zvládneme vypnout pracovní mód a klidným tempem vykročit do “světa smrtelníků”? Nebo jsme stále v pozoru?

Existuje vůbec work-life balance?

Záludná otázka hned na začátek… “Existuje jen life balance a nic jiného”, odpovídá Honza Fojtů – “hlava” recruiterů, který by tedy o vyváženém životě měl něco vědět a stejná slova by použil i náš CEO Kuba Konečný.Práce by přece měla být jen určitou součástí života a ne celých 50 %, jak to naznačuje právě “work-life balance”. A vlastně už jen tahle úvaha je osvobozující. Říká nám, že my nejsme jen naše práce a základem je osobní spokojenost.

Jak to ale reálně v našich kancelářích vypadá? Honzu můžete v pět hodin odpoledne vidět, jak mizí ve výtahu na cestě domů. Kuba si s vámi klidně naplánuje schůzku během dne, kdy má volno. Kdo z nich jde tedy lepším příkladem? Možná oba, protože si každý nastavuje svůj pracovní život tak, jak potřebuje. Vyšší pracovní nasazení a časová vytíženost je totiž asi údělem všech CEOs. Těžko si tak můžeme brát Kubovo pracovní tempo za vzor, protože jeho vztah k firmě, jako ke svému dítěti, je a bude zkrátka jiný, než je ten náš.

Jak se z toho nezbláznit?

Já jsem si začal meetingy plánovat tak, abych je stihl, ale měl tam zároveň i různé rezervy.” Popisuje svůj time-management Honza. “Dělám to tak, že se v pátek vždycky dívám na celý příští týden, a zároveň dokážu operativně vyřešit změny, které nastanou v rámci konkrétního dne. Když potřebuju třeba v úterý vyřešit něco, co jsem neměl v plánu, upravuju si kalendář nejen v úterý, ale přizpůsobím tomu i zbytek týdne. A samozřejmě si tam plánuju i volnočasové aktivity, ať už je to soukromá terapie, aktivity s rodinou… Prostě, abych tam měl všechno včetně těch časových rezerv, dojezdů atp. Vnímám to tak, že čas mám jen jeden, a tak musí někdy jít priority na úkor jiných naplánovaných aktivit. Jinak bych si tu práci zase přesouval do víkendů, svátků a nocí a ten time-management by se celý rozpadl.” radí Honza.

A důkazem, že to zkrátka všude funguje různě je šéfka marketingu TITANS CZ, Kristína Poláková. Jak se jí daří nastavit time-management s malým dítětem?

“Úprimne mám pocit, že na toto nemám dokonalú odpoveď. Je to otázka konštantnej improvizácie – dokážem si veľa pracovných povinností naplánovať, ale vnímam to tak, že materstvo je pre mňa inštanciou, ktorá mi môže celý kalendár doslova v minútach sprehádzať. Keď dieťa ochorie alebo len nedokáže večer pokojne zaspať, ja namiesto večer po 20.00 dorábam sľúbenú prácu ráno o 5.00, keď dieťa spí. Mam obrovské šťastie – pracujem v tíme, kde vedenie tvoria muži – rodičia a majú pre môj časový management veľké pochopenie. Môj “office režim – telefonujem, schôdzkujem” funguje primárne do popoludňajších hodín, ale po 15.00 patrí môj čas z veľkej miery primárne dcére až do momentu, kedy zaspí. Následne viem venovať kapacity práci, ktorá nevyžaduje žiadnu ďalšiu synchronizáciu s kolegami. Samozrejme, nevyhnutnosťou je support či už zo strany partnera alebo ďalšej osoby.” říká Kristína.

A jak to mají ostatní Titáni…

Podívali jsme se na life balance hluboko do vlastních řad a není to nejhorší… Rozhodně pozitivní je, že většina je se svým nastavením spokojená nebo více méně spokojená. Víc než polovina dokáže nad prací mimo ni aktivně nepřemýšlet, i když se sem tam vloudí nějaký nápad nebo “připomínka”. Opravdu skvělé je, že si většina Titánů umí nastavit hranice a umí říct “ne”, zároveň se zdá, že mezi námi není nikdo, kdo by zpravidla odmítal všechno a všechny. 😀

Skoro 40 % Titánů v našem malém průzkumu vyplnilo, že si berou práci domů, 12 % se jí věnuje pravidelně večer a necelých 40 % využívá víkendy na dohánění restů. Podle toho vypadáme jako parta workoholiků, nicméně v otázkách jsme neřešili, kdo z těch, kteří se k práci vrací večer odchází z kanceláře po O nebo kdo jede celý týden bomby, aby si udělal volnější pátek. To všechno nám totiž naše firemní kultura a její fungování umožňuje. V konečném důsledku je vlastně asi nejdůležitější otázka, zda jsme se svým dosavadním nastavením spokojení. A vypadá to, že většina z nás je. 😊

Life balance existuje!

Vyvážit svůj život mezi prací a vším ostatním bývá často boj. Boj o to, jak urvat co nejvíc času s rodinou, času na koníčky a odpočinek. Boj o to, jak do dvaceti čtyř hodin poskládat všechno, co je potřeba stihnout, a přitom neběžet maraton ani nesprintovat. A možná člověku vytane na mysl legendární model Jana Ámose Komenského o vyváženém životě, v němž každá z činností zabere přesně osm hodin: osm hodin spánku, osm hodin práce a osm hodin zábavy. Komenský ale nežil v digitální době a jeho spisy mu pravděpodobně neposílaly upozornění a žáci ho nestíhali e-mailem.

Vypadá to ale, že minimálně u Titánů to má každý nastavené tak, jak potřebuje, a rozhodně se to nedá shrnout pod jeden zaručený recept na spokojenost. Ať už někdo pracuje o víkendech, ale má volné všechny večery. Ať už si člověk radši přivstane, aby si uvolnil odpoledne… Nebo naopak někdo pracuje večer a brzy po obědě si zajde zacvičit nebo tráví světlou část dne s dětmi. Jednoduše… Když jsi Titán, všechno jde.

31 655

Titánů, kteří se
k nám přidali

665

Klientů, kteří se
k nám přidali

444 346

Úspěšně dodaných
man-days