leady
3 otázky: umíte na pohovoru číst mezi řádky? 

3 otázky: umíte na pohovoru číst mezi řádky? 

02.02.2024
5 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes

Hledáte jako freelancer nebo zaměstnanec nový IT projekt a chystáte se právě na pohovor? Odeslali jste svůj životopis, dostali pozvání a teď se vám blíží první setkání s novou firmou? V TITANS víme, že výběr práce je dobrodružný proces. Zatímco někomu stačí rozhodovat se podle výše odměny, protože momentálně v životě nemá jinou volbu, většina seniorních IT specialistů hledá v nové práci víc. Vlastní rozvoj, uplatnění zkušeností v něčem smysluplném, pokročilé technologie nebo inspiraci… Pak je čas přemýšlet nad tím, aby vám nové prostředí opravdu sedlo. Nejen náplní práce, ale i lidsky. Což pro každého znamená něco jiného. Protože každý jsme naprogramovaný tak trochu v jiném kódu. A každému z nás také něco jiného přinese naplnění a spokojenost. Už na pohovoru se nám přitom může objasnit víc, než to někdy na první pohled vypadá.

Ve spolupráci s Marianem Kováčem, který podporuje leadery a firmy jako mentor a lektor vyjednávání, vám nabízíme 3 otázky, které si můžete během pohovoru položit. Na žádnou z nich neexistuje správná ani špatná odpověď, důležité je, co potřebujete právě vy.  

3 otázky mezi řádky 

Pohovor je jako rande. Někdy je to láska na první pohled, jindy si uvědomíte, že si nejste souzeni. A to je v pořádku. Málokdy samozřejmě potkáte příležitost, která by 100% splňovala všechny vaše představy. Život je uměním kompromisů. Ale už samotné zaměření pozornosti na to, co cítíte a přitom nebylo nahlas řečeno, vám může napovědět, jestli jste vešli do těch správných dveří. A ještě se o sobě hodně naučíte.  

Naše intuice totiž běží pořád a nejde vypnout. Dokáže pro nás získat informace, které by nám jinak mohly uniknout. Tak proč to nevyužít! 

1/ Zajímá firmu můj lidský přínos?  

Hledají tu spíše dobře promazaný výkonný IT stroj, nebo bude platný i můj názor a osobnost? Možná vám stačí dobře odvést svou profi IT práci a víc nehledáte. Pak je to v pořádku. Možná ale pro uspokojení z práce potřebujete i kus té titánské lidskosti a ocenění pro to, kým jste. Právě tuhle ingredienci můžete už u pohovoru dobře navnímat. Z otázek, poznámek, z toho, jak lidé ve firmě fungují mezi sebou… 

Ptají se vás na to, co vás baví a zároveň jste v tom dobří – tedy na vaše silné stránky? Zajímá je, co je pro vás osobně důležité? Nebo spíše mluví o samotném projektu a na „něco navíc“ si tu moc nepotrpí? Když se na život ve firmě zeptáte, mluví více o výsledcích, nebo o lidech? 

2/ Budu tu mít prostor pro vlastní cesty k cíli?  

Mikromanagement už zabil chuť k práci u milionů lidí a na další se chystá. Dáváte přednost přesnému zadání včetně postupu, nebo potřebujete mít velkou míru autonomie v tom, jak se k výsledku doberete? Pokud by vám například dali za úkol postavit z Lega titánského hrdinu, mají k tomu své zavedené návody, nebo spíše čekají vaše vlastní postupy, za které ale dokážete převzít zodpovědnost? 

Už u pohovoru se můžete zeptat na organizaci práce, na to, kdo a jak definuje úspěch či selhání, a na konkrétní situace, jak se postavili k neúspěchu. A nastražit radary na to, co se dozvíte. I tady máme každý jiné potřeby a najít tým, který to má podobně jako vy, má cenu zlata. Nebo taky klidnějšího spaní, uspokojení z práce a prostě… dobrého pocitu z toho, co děláte. 

3/ Hraje se tu na chyby? 

Zatímco někdo z nás potřebuje otevřený prostor přiznat svou neznalost, obavy či slabé stránky, jiný je asertivnější a dokáže ustát i neúspěch, aniž by si ho vyčítal. Určitou míru psychologického bezpečí ale potřebujeme všichni a v mentálně náročné roli seniorního IT specialisty rozhodně není nadbytečným luxusem.  

Ptají se vás na pohovoru na to, co se vám nedaří či co neumíte? Cítíte, že můžete být otevření, nebo vás atmosféra svádí spíše k opatrným odpovědím?  

Suma sumarum: je toto kmen, do kterého chci patřit? 

Buďte vnímaví a můžete mít už po prvním pohovoru jasno, jestli lidé, se kterými jste mluvili, mají hodnoty podobné těm vašim. Jestli mají podobný způsob myšlení a jde jim v práci o stejnou věc. Náš mozek má totiž automaticky na paměti, zda jsou lidé, s nimiž právě hovoříme, tzv. in-group, nebo out-group. Zjednodušeně řečeno, zda k nám patří, nebo ne. Myšlenky a nápady lidí, které považujeme za stejné či blízké, zpracovává mozek podobně, jako by byly naše vlastní. Pak se vám může opravdu dobře spolupracovat.   

3 otázky na pohovoru

Když budete chtít, pohovor se nakonec může stát zajímavým procesem sebepoznání. Dozvíte se o sobě, co jste třeba nevěděli nebo o tom zatím cíleně nepřemýšleli. 

  • Kde se cítím dobře/špatně a proč? 
  • Co jsem z lidí na interview dokázal vycítit, aniž to řekli? 
  • Jak se porovnávám se stresem a jak moc s tím potřebuji od týmu pomoct? 
  • Na čem teď můžu do příštího interview pracovat? 
  • Jak moc sám sebe tlačím do rolí a jak dokážu být sám sebou? 

Příště budete zase o kus líp vědět, co je pro vás a co ne. S takovým nastavením pak můžete z dalších pohovorů získat mnohem víc a nikdy se nestanou ztraceným časem. 

V TITANS jsme zvědaví, jak jste dopadli! 

Zvažujete novou nabídku? Pokud si to na pohovoru nesedlo, tak proč? Ať to dopadne jakkoli, zajímá nás, co jste zažili a co se vám honí hlavou. Abychom vám příště mohli nabídnout příležitost, která ještě lépe odpovídá vašim potřebám. Na tu, která vám nesedla, se určitě bude hodit jiný Titán. 

Buďte hrdí, buďte zvědaví a zůstaňte sami sebou. Váš pohovor je vaší cestou za dobrodružstvím. Pojďme na to! Vyberte si z titánských příležitostí pro freelancery i na HPP 

31 507

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days