leady
Přemýšlíte nad IT freelancingem?

Přemýšlíte nad IT freelancingem?

09.01.2023
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes
K březnu 2019 pracovalo v Google víc freelancerů, než interních zaměstnanců. Zájem o tuto formu spolupráce roste i u nás. Hlavní cílovkou jsou lidé z kreativního a technologického byznysu, kteří mohou dodávat služby prakticky odkudkoli. 

Freelance má bezpochyby našlápnuto na světlou budoucnost. Jak se rozhodnout, jestli je tou správnou volbou? Tady je 5 bodů pro lepší představu o tom, co znamená být IT freelancerem. 

Touha po svobodě, vs. touha po jistotě 

Možnost vybírat si projekty, neomezené zkoušení nových věcí a objevování neznámých vod, větší kontrola nad svým volným časem a financemi… To jsou jen některé z výhod freelancingu.  

Freelanceři jsou lidé toužící po svobodě. Více než klasické firemní benefity je pro ně důležitá flexibilita a nezávislost. Mohou si vybírat projekty v délce, která jim samotným vyhovuje a střídat období práce na projektu a delší volno. Sami si spravují své finance a svou budoucnost. 

Na volné noze na full time 

I freelancing prošel svým vývojem. V minulosti freelancer pracoval na několika projektech najednou, a do každého z nich investoval jen určitý čas. Dnes roste skupina freelacerů, kteří působí na jednom projektu v jednom čase. Taková spolupráce je méně stresující, protože není potřeba v hlavě držet několik termínů a různé požadavky. 

Pokud je freelancer chytrý a má zájem, často se mu objednávka po skončení projektu prodlouží. Pokud jsou obě strany pro, zůstává u klienta na dalším projektu. Z tříměsíční alokace se tak snadno stane spolupráce na delší dobu. 

Jak vypadá ve zkratce freelancerovo působení na projektu?  

Naším hlavním úkolem je dosáhnout maximální spokojenosti našich freelancerů i klientů. Naše spolupráce proto začíná důkladnou rešerší. Zjišťujeme, jaká jsou očekávání klienta, v jaké lokalitě a jakou formou potřebuje, aby pro něj IT specialista pracoval a jaký má na tuto pozici budget. Zajímáme se, jakou představu o své budoucí pozici má freelancer, co je jeho motivace, co je pro něj nejdůležitější v rámci pracovního poměru a jakou si přeje man-day rate. Na základě těchto informací se snažíme najít co nejlepší fit, nechceme pouze shrábnout marži, záleží nám na dobrých vztazích s našimi kontraktory i s našimi klienty.  

Ve chvíli, kdy si klient a kontraktor plácnou, začíná práce na projektu. Freelancer pak klientovi fakturuje dohodnutou částku za man-day. Faktury obvykle doloží reportem, ve kterém shrnuje počet dodaných hodin za dohodnuté období (timesheet). Pokud freelancer potřebuje pár dní volna, klientovi jednoduše sdělí svou nepřítomnost.  

Někdy na projektech působí i celé týmy specialistů na volné noze, jejichž členové jsou spolu více či méně v kontaktu. Cíl týmu je každopádně jasný: dotáhnout projekt do zdárného konce. Přitom si freelancer může užívat větší volnosti, flexibility a zajímavého finančního ohodnocení. 

Naše práce ale nekončí obsazením pozice. Kontraktora zařazujeme do programu CARE, ve kterém pro něj máme nad rámec smlouvy s klientem další titánské benefity. Součástí programu CARE je také péče o freelancera po celou dobu, kdy pracuje na projektu. Pokud nastane nějaký zádrhel nebo projekt skončí, jsme tady, abychom situaci vyřešili, našli nový projekt atp. A samozřejmě jsme průběžně v kontaktu a zjišťujeme, jak je kontraktor spokojený.  

Freelancer nerovná se outsider 

V případě působení na jednom projektu v jednom čase je nespornou výhodou možnost poznat klienta i celý tým, který na projektu pracuje. Externí specialista se tak stává na nějakou dobu součástí týmu.  Získává tak veškeré potřebné informace od klienta, podporu svých (dočasných) kolegů a samozřejmě taky support TITANS.  

Kariéra IT freelancera 

Není potřeba se bát, že by freelanccing znamenal konec kariérního růstu. Spíš naopak. Díky různorodým projektům se vytříbí skills i portfolio. Každý projekt znamená nový pohled a cenné know-how. Lze porovnávat procesy u jednotlivých klientů, co a proč někde fungovalo a jinde zase vůbec… Působení v různých týmech vede taky k posílení soft skills a komunikačních schopností.  

Změny časem přestanou být stresující. Při střídání projektů je snadnější zjistit, co komu sedí nejvíc. Je možné pracovat full remote, u klienta (on-site) nebo si vybrat asi nejoblíbenější variantu – hybridní spolupráci (pár dní v kanclu, pár dní doma). 

Nabídka je pestrá i co se specializací týče. Z projektů si vyberou developeři, testeři, projektoví manažeři i designéři. V posledních letech stoupá poptávka po administrátorech a DevOps specialistech, z programovacích jazyků je nejsilnější Java. Nabídka freelance projektů kopíruje požadavky trhu a zároveň udává trendy. 

Projekt si najdou i specialisti vynikající ve starších technologiích. Například u klientů, kteří budují několikaletá komplexní řešení postavená na stabilní technologii. 

Jak začít s IT freelancingem? 

Hledání nových projektů, vyjednávání smluvních podmínek s klienty a dohadování požadované odměny může být už dopředu strašák. Je proto možné obrátit se na někoho, kdo to všechno zařídí a vykomunikuje.   

V TITANS vám rádi pomůžeme. Prohlédněte si naši nabídku projektů a dejte nám vědět. To ostatní už je na nás. Ozvat se můžete i v případě, pokud se chcete nezávazně pobavit o freelancingu nebo máte otázky týkající se účetnictví či založení živnosti. I v těchto věcech jsme tady pro vás. 

30 832

Titánů, kteří se
k nám přidali

655

Klientů, kteří se
k nám přidali

425 987

Úspěšně dodaných
man-days