leady
Citizen developers: noví spoluhráči seniorních IT expertů 

Citizen developers: noví spoluhráči seniorních IT expertů 

09.02.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

Ve firemním světě se v posledních letech rodí jedna z mnoha digitálních revolucí. Vznikl fenomén, o kterém všichni víme, ale své jméno získal teprve nedávno: citizen developers. Označuje lidi, kteří se nikdy neučili programovat ani se neidentifikují jako IT specialisté. Přesto vstupují do arény vývoje softwaru a zrychlují zavádění inovací. Vyzbrojeni nástroji, které pro ně připravily týmy seniorních developerů na low-code a no-code platformách, mohou teď i „obyčejní“ zaměstnanci úspěšně programovat užitečné aplikace a další digitální nástroje.  

Potkávají se tu dva světy – zkušení IT profesionálové a nadšení „nonIT kolegové“, kteří se vzájemně doplňují a společně posouvají hranice možného dál, než by to zvládli každý sám.  

Digitální transformace v rukou ne-developerů 

Zapomeňte na Supermana v plášti – firemní hrdinové dnešní doby nosí pohodlná trička a sedí za monitory po celém světě. Na jedné straně zkušení seniorní developeři a na straně druhé tzv. citizen developers – nekonvenční vývojáři softwaru, sedící mimo tradiční IT oddělení. Využívají nástroje, které nevyžadují rozsáhlé znalosti programování, a tvoří v nich aplikace pro podporu svých kolegů a zlepšení firemních procesů. Jejich role vznikla přirozeně – jako odpověď na rostoucí potřebu rychlého a efektivního vývoje softwaru, který reaguje na specifické každodenní potřeby podnikání. 

Díky za low-code a no-code technologie 

V posledních letech došlo k evoluci nástrojů low-code a no-code, což umožnilo nejen IT profesionálům, ale i laikům vytvářet funkční a užitečné aplikace. Díky tomu mohou citizen developers efektivně řešit konkrétní podnikové potřeby a přispívat ve svých organizacích k inovaci a digitalizaci.  

  • Low-code platformy 

Low-code platformy jsou vývojová prostředí, která umožňují tvorbu aplikací s minimálním psaním kódu. Tyto platformy využívají grafické uživatelské rozhraní pro vizuální vývoj, kde uživatelé „táhnou a pustí“ (drag and drop) různé komponenty pro sestavení aplikace. Místo abstraktního programování se zaměřují na logiku, funkčnost a design aplikace. 

  • No-code platformy 

No-code platformy jsou ještě více uživatelsky přívětivé než low-code. Jsou navrženy tak, aby uživatelé mohli vytvářet aplikace bez jakéhokoliv programování. Vše je postaveno na principu vizuálního programování a konfigurace. Jsou ideální pro uživatele bez technického vzdělání, kteří potřebují rychle sestavit funkční a efektivní řešení pro běžné podnikové úkoly. 

Od nápadu k inovaci: co vše zvládne citizen developer? 

Citizen developers se podílejí na široké škále projektů, od vývoje jednoduchých interních nástrojů až po komplexní řešení pro automatizaci firemních procesů. Jejich práce často vyžaduje úzkou spolupráci s IT oddělením, aby zajistili, že výsledné aplikace jsou bezpečné, spolehlivé a integrovatelné s existujícími systémy. 

Co například může citizen developer ve firmě řešit? 

  • Automatizace rutinních úkolů (správa dokumentů, zpracování žádostí…) 
  • Vylepšení reportingu a analýz (shromažďování a vizualizace dat pro management firmy) 
  • Interní komunikační platformy (vytvoření nebo integrace vlastních komunikačních nástrojů pro zefektivnění interní komunikace) 
  • Zjednodušení zákaznického servisu (vytvoření chatbotů nebo interaktivních FAQ sekcí na firemních webových stránkách) 
  • Správa zásob (vývoj aplikací pro sledování a správu inventáře, což pomáhá optimalizovat zásoby a snižovat náklady) 
  • Zjednodušení schvalovacích procesů (implementace digitálních procesů, které nahrazují papírové formy a zjednodušují byrokracii) 
  • Řízení prodejních kampaní (vytvoření nástrojů pro sledování a analýzu prodejních kampaní, což umožňuje rychlejší adaptaci a optimalizaci strategií) 
  • Integrace různých systémů (vytváření řešení pro integraci rozdílných softwarových systémů a aplikací, které firma využívá) 
  • Podpora vzdělávání (vytváření interaktivních platforem pro online školení) 

Díky takto širokým možnostem mohou citizen developers přinést své firmě vyšší efektivitu procesů, lepší péči o zákazníky nebo účinnější interní komunikaci. A to vše bez znalosti programování. Koho by to ještě před pár lety napadlo?  

A rizika?

Jako každá mince, i citizen development má dvě strany. Firmy, které jej využívají, musí do hloubky řešit kyberbezpečnost, Zkrátka dávají svůj digitální vnitřní svět do rukou většímu okruhu lidí. A to přináší vyšší nároky na školení, vytváření pravidel a na průběžné testování vytvořených aplikací. 

Proto i tady zůstává role seniorních IT specialistů nenahraditelná. Střeží technologickou integritu firmy a přinášejí do procesu vývoje aplikací hluboké technické znalosti a zkušenosti, které nadšený laik nemá šanci pojmout. Zajišťují, aby všechny aplikace vyvinuté citizen developers byly bezpečné a kompatibilní s existujícími systémy a standardy.  

Technologická demokracie: trend, který se nezastaví 

Ve světě, kde „každý může být vývojářem“, se pro firmy otevírají nekonečné možnosti, jak být agilnější, inovativnější a konkurenceschopnější. Citizen development není jen o softwaru. Je o změně způsobu, jakým firmy přemýšlejí o technologii a o tom, kdo může být jejím tvůrcem. Nikdy nenahradí zkušenosti skutečných IT expertů, ale naopak budou dál rozšiřovat možnosti, jak práci IT seniorů využívat v praxi a tvořit z ní nová řešení. 

Jste zkušený IT freelancer? Chcete vytvářet softwarová řešení, která díky vám budou využívat třeba i citizen developers? Najděte si u TITANS nový IT projekt, který vás posune o pořádný kus dál. Registrujte se a ozveme se vám s nabídkou. 

31 520

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days