leady
Jak na lepší soustředění v práci? Zakažte si multitasking

Jak na lepší soustředění v práci? Zakažte si multitasking

12.01.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

Co pro vás znamená soustředění? Hluboký ponor? Přesný vhled? Myšlenky ukázněné v přísném šiku – a není úkolu, před kterým by tahle silná formace uhnula? Asi málokdo pochybuje o tom, že schopnost soustředit se a eliminovat rozptýlení vede k efektivnější práci a zvýšené produktivitě. Jenže v neustále se vyvíjejícím digitálním světě, bombardováni notifikacemi všeho druhu, ale také zcela postaru “tradičně” rušeni kolegy, ztrácíme schopnost soustředit se na své úkoly.

My Titáni chceme vyhrávat, ale někdy bývá nejtěžší zvítězit sám nad sebou. Cesta k vavřínům vede přes nastavení mysli a nutná je i trocha praxe a tréninku. Co děláme, abychom měli v kanceláři pro soustředění dobré podmínky?

Na základní frontě klid

Jdeme na to. Základní bezpečí máme zajištěno?

Nestresuje nás žádný osobní problém? Někdy to nemáme na vědomé úrovni, tak je dobré se ukotvit kontrolní otázkou, a kdyžtak udělat patřičná opatření. Notifikace a jiné rušivé vlivy aktivně odfiltrujeme, povypínáme. “Baterky” máme nabité doplna. Poctivých a nešizených osm hodin spánku totiž dovede – pokud jde o lepší soustředění – divy. Ne vždy si to rádi připouštíme, ale i Titáni jsou (občas) jen lidi a i tělo má svá práva. Když ho na nich nekrátíme, vrací nám to kreativnějším myšlením a to pak hýříme novými spojeními a nápady.

Když nás čeká hodně úkolů, pomůže vytvořit seznam a seřadit každou položku podle stupně důležitosti. Můžeme se tak soustředit jen na jeden problém a nepodléhat svodům multitaskingu. I když se může zdát, že multitasking zvyšuje produktivitu a zlepšuje soustředění, praxe i výzkumy ukazují opak.

Správně seřazené priority válcují multitasking

Multitasking s sebou totiž nese riziko ztráty efektivity a zvýšení hladiny stresu. Když řešíme víc úkolů naráz, zvyšuje se pravděpodobnost, že úkol provedeme hůř, než když mu věnujeme plnou pozornost. Narůstá taky chybovost, protože mozek musí neustále přepínat mezi různými úkoly – a zapomínání nebo nepochopení jsou hned za rohem. V neposlední řadě multitasking zpomaluje reakční čas a zvyšuje únavu. Na místě je tedy vzpomenout to, co hlásal už Gaius Julius Caesar, náš kolega s helmou hrdě nasazenou: „Není méně hodno vojevůdce vítězit rozvahou než mečem.“ Takže to nechtějme urvat…

Kolegové & soustředění. Nemožné?

Najít balanc mezi klidem na práci a zapojením mezi kolegy bývá klíčovým faktorem pro efektivní práci v kanceláři. Dobré je, když fungují pravidla. U nás v TITANS k tomu pomáhá rozvržení kanceláře – kdo potřebuje, může si “zalézt” do koutu do křesla nebo do vlastní kabinky, vybavené měkkým sezením, dekou a stolkem. Až se mu zasteskne po společnosti, v open office má kolegy na dosah. Někteří si na klidnou práci rezervují i zasedačky, pokud je nepotřebuje jiný Titán na meeting.

Rébus jménem timemanagement

Časový optimismus je opium lidstva. Někdy se vidíme titánštější, než jsme. Umět zvážit čas, který je potřeba na vyřízení úkolů, je vpravdě mistrovská disciplína. To, čím si často zkomplikujeme život, je, že nestavíme na vlastní zkušenosti. A v realitě trvá vše obvykle o dost déle než v našich představách… Když jsme u toho, ohledně timemanagementu nás nedávno hezky inspiroval Honza Fojtů v článku Boj s časem.

Co je taky důležité: udělat si čas pro sebe. Je to osvědčený způsob, jak se vyhnout vyhoření. A nejde jen o načerpání energie mimo práci. Pokud jsme uvízli v úkolu, zkusíme si dát pauzu. Chce to odstup, chce to nadhled. Není výjimkou, že to řešení, které se urputně snažíme vysedět, nás napadne v titánské kuchyňce u kávovaru nebo zásoby kešu oříšků. Je tu někdo, komu se to nikdy nestalo? Mozek potřebuje zkrátka přepnout, aby měl potřebnou dynamiku!

Don’t stop me now!

A když jsme u té dynamiky. Což takhle hudba? Tedy do sluchátek, samozřejmě. Ostatní Titáni také potřebují eliminovat rušivé vlivy, nebudeme jim to dělat těžší. Obecně se tradují určitá schémata, který styl hudby je jak vhodný pro pracovní prostředí a podporu soustředění. Například instrumentální hudba beze slov, třeba jazz, dle mnohých umožňuje lepší koncentraci, protože neodvádí pozornost k textu písně…

Nás ale zajímala živá praxe, ne teorie. Chtěli jsme vědět, co si pouští do uší ostatní hrdinové. A v naší nedávné anketě na LinkedIn se ukázala překvapivá věc!

Víc než polovina hlasujících zaklikla, že v soustředění je podporuje “dynamická nakopávací” hudba. Žádná meditace, ale jízda! Klidnou hudbu či zvuky přírody preferovalo 15 % jogínů, ach pardon, respondentů. A 24 % hlasujících si do sluchátek nic nepouští, protože je to ruší.

Nutno podotknout, že tento text by nevznikl, nebýt takřka absolutního ticha… A když je to málo, autorka si místo helmy nasazuje na hlavu kapuci, aby jí myšlenky neodlétaly pryč. :)) Fokus s vámi, Titáni!

31 719

Titánů, kteří se
k nám přidali

665

Klientů, kteří se
k nám přidali

444 346

Úspěšně dodaných
man-days