leady
Nejžhavější skills roku 2023 

Nejžhavější skills roku 2023 

10.07.2023
5 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes
Co říkají světové statistiky a co na to naši Titáni? Jaké soft a hard skills jsou letos nejvíc ceněny na pracovním trhu IT freelancingu? Pojďte s námi zjistit, která oblast letos hraje prim a jestli je pořád důležitá flexibilita. 
importance of soft skills and hard skills - teamwork

Svět freelancingu je o poznání dynamičtější než oblast běžných zaměstnaneckých poměrů. Pokud se stanete freelancerem, znamená to, že se musíte neustále rozvíjet. Kolegové z oboru jsou zároveň vaší konkurencí a získání nové zakázky není na celém sales oddělení, ale jen na vás. Pokud samozřejmě tyhle starosti nesvěříte do rukou agentury, jako jsme například my, TITANS. I v tom případě ale platí, že pro udržení laťky je potřeba neustále zdokonalovat svůj repertoár schopností.  

Soft skills jsou v novém tisíciletí konečně na výsluní a hrají stále důležitější roli při výběru kandidáta. S některými “měkkými vlastnostmi” se už člověk narodí, další ale může vytrénovat. A často je to náročnější než se naučit některou hardovou dovednost. Hard skills můžete sbírat jako známky nebo je prohlubovat, shromažďovat certifikace, účastnit se vzdělávacích akcí. Díky jejich jasně stanoveným parametrům je ale taky mnohem snazší si je, například u pohovoru, ověřit. 

Je jasné, že je potřeba disponovat obojím – soft i hard skills, jinak to jako freelancer nebudete mít na trhu jednoduché. Které dovednosti, schopnosti a vlastnosti ale stojí za to se letos ještě naučit? Co zařadit na svůj rozvojový TODO list? 

soft skills - communication

Soft skills až na prvním místě 

Podle reportu LinkedIn jsou nejžádanějšími soft skills pro letošní rok tyto: 

MANAGEMENT 

Firmy se rozrůstají a expandují a potřebují proto nabírat lidi, kteří se nebojí vést týmy. Umět zorganizovat čas nejen sobě, ale i ostatním, nastavit priority a dohlédnout, aby bylo vše včas a projekty dotažené, je v roce 2023 nad zlato. 

KOMUNIKACE 

Umět správně předat své myšlenky, zadat úkoly a formulovat feedback je stejně důležité, jako ovládat svou core pracovní náplň. Po covidu se navíc některé týmy nevrátily do kanceláří, a tak je potřeba umět zacházet s různými platformami. A protože jsou týmy stále častěji mezinárodní, ve většině firem to už nejde bez znalosti jazyků. 

PROZÁKAZNICKÝ PŘÍSTUP 

Nebo taky Customer Service. Jednoduše orientace na zákazníky či klienta. Nejde už o to urvat deal za každou cenu, ale stále víc firem si uvědomuje hodnotu dlouhodobých a kvalitních vztahů.  

LEADERSHIP 

Schopnost vést a inspirovat tým nebo rovnou celou firmu není jen tak. Lidé, kteří disponují vůdčí osobností jsou poklad. Nejde totiž o to tým ve správnou chvíli seřvat nebo pochválit. Leader musí umět lidi podpořit, nadchnout, motivovat a u toho všeho mít stále na paměti cíl, ke kterému by práce měla spět.  

V top desítce se objevily ještě například obchodní schopnosti, týmová práce nebo projektové řízení. 

Jakou zkušenost mají Titáni? 

Podle zkušeností našich recruiterů a sales managerů se v požadavcích mezi soft skills letos často objevovala zodpovědnost, chuť se posouvat a učit se nové technologie. Důležité pro firmy taky je přijmout mezi sebe týmové hráče. V neposlední řadě se stále klade důraz na dobré komunikační schopnosti a příjemné vystupování. 

hard skills - data science

Bez hard skills to nejde 

Celosvětový portál Upwork, který spojuje firmy a freelancery, udělal průzkum napříč USA. Ve statistikách pak rozdělil dovednosti podle oboru. Nás samozřejmě zajímá nejvíc tech. Mezi 10 nejžádanějšími IT hard skills pro letošní rok je: 

  1. Full Stack Development 
  1. Front-End Development 
  1. Back-End Development 
  1. Mobile App Development 
  1. Web Design 
  1. Ecommerce Website Development 
  1. UX/UI Design 
  1. CMS Development 
  1. Manual Testing 
  1. Scripting & Automation 

Jak to vypadá v TITANS? 

Mezi technologiemi jsou stále časté požadavky na Javu a React. V souvislosti s automatizací jsou to pak pozice na DevOps. Z naší zkušenosti se (nejen) za posledního půl roku hojně ve firmách přechází na Cloudy, takže jsou vysoké i požadavky na tyto pozice. Automatizace se týká taky testování, takže automation testeři mají rozhodně na výběr. V neposlední řadě je vysoká poptávka po Pythonu, a to ať už v prostředí data science nebo AI. 

A jen pro zajímavost, pokud zvažujete změnu oboru, LinkedIn porovnal top 10 nejžádanějších skills pro freelancery pro rok 2023: 

  • Na prvním místě je SEO. Specialisté, kteří se umí opravdu ponořit do algoritmů a dat, dokážou optimalizovat weby i na úrovni kódu a pracují s HTML a CSS.  
  • V závěsu Social Media Marketing – kdo není na sítích, jako by nebyl. To platí pro jednotlivce i firmy a kvalitní obsah je častokrát jedním z hlavních marketingových nástrojů. Nejde přitom jen o sdílení stories, ale o hlubokou znalost publika a sociálních sítí. Žádaní jsou specialisté, kteří sledují novinky, jsou kreativní a dokáží vytvořit strategii.  
  • Následuje Web Development, a to frond-end i back-end. Klíčové jsou přitom znalosti technologií, kódu i databází. 
  • Grafický design má čtvrté, bramborové místo. A nejspíš jsou grafici dlouhodobě vedle IT specialistů nedostatkovou komoditou. V představách klientů umí freelance grafik uvažovat kreativně, řešit problémy a dobře komunikovat.  
  • Pátou příčku bere copywriting, v závěsu je videoediting a fotografování. V roce 2023 se tak kreativci zatím nemusí bát o živobytí, umělá inteligence zatím vládu nepřebírá.  
  • Osmé a deváté místo obsazuje Business Consulting a Project Management. 

Trendy pro letošní rok jsou poměrně jasné a otázkou je, zda se budou měnit. Rozhodně tak má cenu rozvíjet se nejen v nových technologiích, ale taky v komunikačních schopnostech a dovednosti sebe a svou práci prezentovat. Jaké požadavky přijdou v oblasti soft a hadr skills v roce 2024? Máte tip?  

Prozatím můžete omrknout naši nabídku aktuálních projektů a svoje dovednosti rovnou podrobit zkoušce praxí. 

31 489

Titánů, kteří se
k nám přidali

663

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days