leady
3x3 top e-learningové platformy pro IT experty 

3x3 top e-learningové platformy pro IT experty 

20.05.2024
6 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes

Věk digitální transformace vyžaduje po IT specialistech neustálé vzdělávání. Málokterý obor lidské činnosti se vyvíjí tak rychle jako IT a technologie. Co dnes platí jako top aktuální, může být za pár týdnů překonané. Které e-learningové platformy jsou nejlepší? Inspirujte se naším průvodcem: sestavili jsme pro vás žebříček devíti oblíbených, zaměřených na klíčové technologické oblasti: cloud, development a data. S podporou zkušených profesionálů z celého světa je mnohem snazší, stát se IT superhrdinou a otevřít si cestu k práci na nejzajímavějších a nejlépe placených IT projektech.  

Cloud

Cloudové technologie hrají klíčovou roli ve vývoji a správě moderních IT systémů. IT specialisté, zaměření na rozvoj svých dovedností v cloud computingu, mají k dispozici celou řadu kvalitních online vzdělávacích platforem. Ty nabízí široké spektrum kurzů, od základních principů po pokročilé techniky a strategie správy cloudových služeb, a jsou proto ideálním místem pro každého, kdo chce své znalosti posunout na vyšší úroveň. 

Mezi přední platformy, které IT expertům poskytují nejen teoretické zázemí, ale i praktické návody a strategie pro efektivní využívání cloudových technologií, patří: 

  • Coursera je tím pravým místem, odkud začít! S téměř čímkoli, odkudkoli a kdykoli. Otevírá dveře k nekonečnému moři znalostí od nejlepších univerzit a institucí po celém světě, ať už se jedná o Harvard, Stanford, nebo University of Tokyo. S více než 5 000 kurzy a specializacemi v nabídce tu můžete rozvíjet své dovednosti ve všech IT oblastech, které vás napadnou, a taky se propojit s komunitou spolužáků z celého světa, sdílet znalosti a budovat si síť kontaktů. Coursera má více než 87 milionů registrovaných uživatelů a 4 300+ kurzů zdarma. 
  • Udemy je s 155 000 kurzy a 70 jazykovými verzemi jedním z největších hráčů v globálním online vzdělávání. Získá si vás rozsahem a snadnou dostupností obrovského know-how na pár kliknutí. Může tu učit kdokoli cokoli, o co je zájem. Což má své silné i slabé stránky. Spíš než špičkové profesory z Harvardu tu potkáte lidi z praxe a nadšence sdílející své zkušenosti. Najdete tu kurzy od nezávislých expertů i od firem, což znamená, že k dispozici máte reálné technologické zkušenosti přímo od těch, kteří jsou v daném oboru aktivní. Třeba o Amazon AWS, Microsoft Azure nebo Google Cloud Platform. Možná si platformu tak oblíbíte, že pak přejdete na další oblasti, třeba osobní rozvoj nebo vaše koníčky.  
  • Pluralsight je nejzajímavější svým zaměřením na praktické dovednosti a aplikovatelnost v reálném světě. Ať už se potřebujete zlepšit v cloud computingu, cloud platforms, cloud security, nebo v ostatních oborech, které s cloudem třeba i jen okrajově souvisejí.  
    Pluralsight si uživatelé v recenzích chválí právě pro efektivní a dobře strukturovaný obsah, který jde přímo k jádru věci, bez zbytečné vaty kolem. A ještě něco – tahle platforma nabízí možnost studovat nejenom online, ale také offline. A to zase vyhovuje světoběžníkům. Těžko najít lepší záminku k cestě do ciziny, než je vzdělávání. 

Development

Nové programovací jazyky a nástroje se objevují s bleskovou rychlostí. E-learningové platformy nabízejí IT developerům ideální způsob, jak držet krok s nejnovějšími trendy a vývojovými technologiemi. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly aktuální a prakticky zaměřené vzdělávání, přímo aplikovatelné v reálných projektech. 

Populární a mezi developery ceněné jsou tyto e-learningové platformy: 

  • Udacity je známá svými „Nanodegree“ programy, které se zaměřují na specifické dovednosti, jako jsou programování, vývoj aplikací, umělá inteligence a další technologické obory. Oceňuje je řada firem při hiringu. Kurzy vznikají ve spolupráci s předními technologickými společnostmi – Google, AWS, IBM nebo Microsoft. Nejspíš neexistuje lepší cesta, kde hledat přístup k nejnovějším IT trendům, než právě u nich… 
  • Freecodecamp je kompletně zdarma. Zaměřuje se hlavně na webový vývoj, včetně HTML, CSS, JavaScriptu a knihoven jako React. Nadchne vás tu komunitní přístup a kultura bezplatného sdílení znalostí. Prostě co vím, to rád nabídnu ostatním. Zítra to bude zase naopak. Můžete tu s lidmi z celého světa společně pracovat na chytrých projektech, jako začátečník i jako senior. A když už si tu zvyknete, můžete se pustit i do dalších IT témat – bezpečnost dat, vývoj API nebo třeba používání databázových systémů. 
  • LinkedIn Learning, dříve známý jako Lynda.com, je jako rozsáhlá knihovna spojená s profesní sítí LinkedIn. Díky tomu jsou tu kurzy vedené lidmi z praxe a pokrývají různé technologie a programovací jazyky, od základních po pokročilé úrovně. Takže tu najdete materiály, které vám v projektech i v kariéře skutečně pomohou.  
    Jako IT developer se můžete posouvat nejenom v kódu, ale také v softwarovém inženýrství, web developmentu nebo mobilním vývoji.  

Data

Ve světě, kde data dominují rozhodovacím procesům ve všech odvětvích, je klíčové mít schopnost efektivně je analyzovat a využívat. E-learningové platformy zaměřené na datovou vědu a analýzu nabízí komplexní zdroje pro ty, kteří se chtějí stát mistry ve zpracování dat, od základních analýz až po pokročilé techniky strojového učení.  

  • DataCamp je takové virtuální tréninkové a sdílecí centrum pro nadšence do dat, databází a vědeckého programování. Tahle specializovaná platforma nabízí interaktivní kurzy, projekty a testy zaměřené na konkrétní dovednosti, jako je statistika, strojové učení, R, Python, SQL… Když se poptáte uživatelů na dojmy, tak často zmíní svou spokojenost se strukturou nebo rychlou aplikovatelností na reálná data. Vybrat si můžete z 350 kurzových modulů pro začátečníky i pokročilé.  
  • Na Kaggle najdete širokou škálu datových souborů a soutěží v oblastech jako strojové učení, predikce, klasifikace, segmentace, a vizualizace dat. A taky tutoriály, cvičení a komunitní fóra, takže tu můžete rychle vyhledat spoustu zdrojů ke konkrétnímu tématu, které vás zajímá. Oblíbené jsou třeba interaktivní mikrokurzy. Rychle se dozvíte a ještě dneska můžete aplikovat na vlastní projekt. A navíc tuto platformu velká část uživatelů bere jako srdcovku – sdílejí tu svoji vášeň pro data s lidmi z celého světa, baví se a navazují nové kontakty.  
  • Coursera – o té už jsme psali výše v souvislosti s cloudem. Patří ale mezi globálně nejoblíbenější a i mezi „dataři“ se považuje za prestižní. Na jednom místě tu potkáte největší profesionály ze světových univerzit, institucí i firem. Kapacity na datovou vědu, analýzu, strojové učení, hluboké učení… Můžete se jich rovnou ptát, učit se od nich z praxe a rychle růst. Navíc je super přehledná a intuitivně uživatele vede k dalším tématům. 

Platforem, které nabízejí rozvoj v různých IT oblastech, od cloud computingu přes software development až po datovou analýzu, existuje na internetu nepřeberné množství. Stačí si dobře vybrat a nepřestávat se učit.  

Chvála recenzí

Všechny e-learningové platformy mají svá pro i proti. Naštěstí je internet plný recenzí a zkušeností od uživatelů z celého světa. Ty vám pomohou ujasnit si, kde najdete přesně to, co hledáte, a dostat se tak co nejefektivněji ke svému cíli. 

IT expertům, kteří se nebojí investovat do sebevzdělávání a neustále se posouvat, pomáháme v TITANS otevírat dveře k zajímavým inovativním projektům u top klientů. Ať už v roli IT freelancerů, nebo na HPP. Dejte nám o sobě vědět, ať se můžeme co nejdříve spojit! 

33 520

Titánů, kteří se
k nám přidali

686

Klientů, kteří se
k nám přidali

463 317

Úspěšně dodaných
man-days