leady
Jak a proč outsourcovat IT ve společnosti

Jak a proč outsourcovat IT ve společnosti

20.02.2023
5 min.
Reading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutesReading Time: 4 minutes
Zvažujete outsourcing IT služeb? Podrobný přehled výhod a nevýhod outsourcingu, sepsali Marek Greško, Managing director TITANS freelancers, Robert Dusík, CEO TITANS freelancers a Jakub Konečný, CEO TITANS CZ. 
Jak a proč outsoursovat ve vaší společnosti? Na to přináší odpovědi Marek Greško, Managing director TITANS freelancers, Robert Dusík, CEO TITANS freelancers a Jakub Konečný, CEO TITANS CZ.

Co je to outsourcing IT služeb?

Tato platforma dočasného vykrývání IT kapacit, donedávna využívaná hlavně v zámoří, nachází postupně čím dál větší zastoupení i na domácím a evropském trhu, díky čemuž dokážou společnosti i ve velmi konkurenčním prostředí flexibilněji reagovat na požadavky trhu. Rostoucí podíl pronajatých IT kapacit v předních českých a slovenských společnostech je toho největším důkazem. 

Firmy, které outsourcují IT agendu, upřednostňují čím dál tím víc pronájem specializovaných vývojových týmů před outsourcováním projektů na třetí strany. To je možné logicky vysvětlit právě možností přímé komunikace s pronajatými vývojáři a plnou kontrolou nad projektem, která zahrnuje rozpočet i členy týmu začleněné v projektu. 

Když se podíváme na celkové statistiky, až 43 % IT společností využívá v současné době IT outsourcing různého zaměření. Po průmyslové výrobě se tedy jedná v pořadí druhý nejvýznamnější sektor, který je v největší míře spojován s outsourcingem. 

(Zdroj: https://brandongaille.com/26-us-outsourcing-statistics-and-trends/)  

Outsourcing již dlouhodobě zůstává vynikající volbou pro společnosti, které chtějí snížit svoje náklady bez rizika snížení kvality. Avšak – i vzhledem k vývoji tohoto odvětví – důvody pro outsourcing nejsou limitovány pouze na finance. Firmy využívají outsourcing různých IT funkcí rovněž kvůli zvýšení úrovně a rychlosti služeb a také z důvodu zlepšení provozní flexibility. 

Proč se společnosti nejčastěji rozhodují pro outsourcing? 

V první řadě to je jistě požadavek snížení celkových nákladů. To je něco, s čím se umí ztotožnit asi každý z nás. Na základě mnohých statik vyplývá, že outsourcing je účinným a často využívaným prostředkem, jak ušetřit. 

Druhým významným bodem vyplývajícím ze statistiky je soustředění se na core business, resp. na oblasti, kterým se firma chce prioritně věnovat. Outsourcing však hraje rovněž důležitou roli také při uvolňování interní pracovní síly a zdrojů. 

Nejčastější důvody, proč se společnosti rozhodují pro outsourcing, můžeme vidět v následující statistice. 

Zdroj: Deloitte’s 2016 Global Outsourcing Survey 

(https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/nl/Documents/operations/deloitte-nl-s&o-global-outsourcing-survey.pdf

Kdy využít outsourcing IT služeb?

Důvody na využití služeb outsourcingu IT specialistů se liší podle situace, která nastala v konkrétní společnosti. Pokud si však alespoň na jednu z následujících otázek odpovíte kladně, je pronájem IT specialistů vhodný i pro vaši společnost. 

  • Chcete flexibilně zvyšovat či snižovat počet IT specialistů? 
  • Chcete rychle spustit projekty, na které nemáte dostatek interních IT kapacit? 
  • Potřebuje specifického IT odborníka, který se ve vašem týmu nenachází? 
  • Potřebujete IT specialistu alokovat na projekt v průběhu několika dní? 
  • Chcete se soustředit na svůj cílový business a neřešit otázku IT kapacit? 
  • Chcete zvýšit efektivitu svého IT oddělení? 
  • Chcete minimalizovat rizika na svých IT projektech? 
  • Chcete snížit mzdové a operativní náklady? 

Výhody outsourcingu IT služeb

  1. Snížení nákladů spojených s najímáním zaměstnanců, jako je management, tréninky a školení, zdravotní pojištění, daně apod. 
  1. Ideální alternativa v případě nedostatku IT zdrojů, které by pokryly vaše potřeby nebo absence pozic v plánovaném IT rozpočtu. 
  1. Pronájem IT specialistů od spolehlivého dodavatele je mnohem bezpečnější a výhodnější než pronájem samotného freelancera. Když dodavatel spolupracuje se svými IT specialisty na dlouhodobé bázi, může vám garantovat kvalitu a potřebnou kvalifikaci či odborné zkušenosti vybraného specialisty. 
  1. Možnost soustředit se na svoji klíčovou činnost, zatímco dodavatel IT kapacit se soustředí na tu svou, tj. dodávku kvalitních IT služeb. 
  1. Výrazně kvalitnější služby a odborníci, které by jinak společnost musela nejen platit, ale také investovat do jejich dalšího rozvoje. 
  1. Dostupnost odborníků potřebných pro vaše projekty, která umožňuje rychlejší rozběhnutí a realizaci projektů, při nichž je důležitý termín dodání a úspora času. 
  1. Možnost benefitovat z kvalitního výběru kontraktorů díky technologickému know-how a systémovému a databázovému kapitálu. 

Nevýhody a možná rizika outsourcingu IT 

Vždy, když přenesete část zodpovědnosti za svůj business na někoho jiného, znamená to pro vás také určitá rizika. V případě, že se chystáte outsourcovat některé z IT funkcí, měli byste si být vědomi těchto základních rizik, která hrozí: 

  1. Některé IT funkce není jednoduché outsourcovat, protože jsou příliš klíčové a mají velký vliv na spoluvytváření a spoludefinování strategie firmy (např. funkce zodpovědné za využití IT rozpočtů apod.). 

Řešení: V tomto případě doporučujeme danou činnost firmy neoutsourcovat. 

  1. Ztráta kontroly nad danou činností či prozrazení citlivých informací a dat. 

Řešení: Bezpečnostní riziko outsourcingu se v současnosti přeceňuje. Porovnatelná rizika totiž existují také v případě, kdy jsou IT služby zabezpečené interními zaměstnanci. Řešením je v tomto případě výběr spolehlivého dodavatele, který může garantovat ochranu duševního vlastnictví, např. uzavřením dohody o ochraně důvěrných informací (tzv. NDA) s vybraným specialistou, který v rámci své činnosti přichází do styku s důležitými údaji. 

  1. Po ukončení projektu s dodavatelem může dojít ke ztrátě odborných pracovníků a jejich know-how. Vybudování nového oddělení potom může trvat měsíce. 

Řešení: Abyste toto riziko minimalizovali, je potřeba si od kontraktora před skončením projektu vyžádat odevzdání know-how a rovněž vypracování projektové dokumentace. 

Proč jít do outsourcingu s TITANS?

Platíte jen to, co se skutečně odpracuje: Naši zákazníci vždy platí jen za skutečně odpracovaný čas na základě hodinové sazby, čímž dokážou efektivněji spravovat mzdové náklady a neplatí za prostoje zaměstnanců, které častokrát u projektů vznikají. 

Jsme rychlí: Nástup nového IT specialisty umíme zařídit už do 8 dnů od vašeho požadavku. 

Nabízíme záruku: Naši IT specialisté disponují potřebnými školeními a certifikacemi, které jsou potřeba pro výkon požadované práce ve vysoké kvalitě. Pokud ale nebudete spokojeni s kvalitou nebo výkonem IT specialisty, do 20 dnů vám najdeme náhradu. 

Máme individuální přístup: Naši recruiteři se zúčastňují všech pracovních pohovorů, aby lépe pochopili, jaké IT specialisty hledáte, a tak vám dodají jen profily těch IT specialistů, kteří skutečně odpovídají vašim požadavkům. 

Zajišťujeme vysoké nasazení: Pro IT specialisty máme vlastní systém benefitů na základě kvality jejich práce. Motivace je pro nás důležitá. 

Šetříme váš čas: Předvýběr specialistů uděláme za vás. 

Široký dosah: Vyhledávání vhodných IT specialistů realizujeme prostřednictvím expertních IT náborových týmů s přesahem na globální trh IT specialistů. 

Zajímá vás, jak může outsourcing vypadat právě u ve vaší firmě? Pokračujte tímto článkem, který vás provede celým procesem. A pokud chcete možnost outsourcingu probrat osobně, ozvěte se nám

31 380

Titánů, kteří se
k nám přidali

661

Klientů, kteří se
k nám přidali

435 090

Úspěšně dodaných
man-days