leady
IT freelancing: 5 mýtů, kterým byste neměli věřit 

IT freelancing: 5 mýtů, kterým byste neměli věřit 

27.05.2024
4 min.
Reading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutesReading Time: 3 minutes

Opustit jistý přístav stálého zaměstnaní a pustit se do IT freelancingu, to chce slušnou porci odvahy.  A taky překonat obavy, které často pramení z mylných představ o tom, jak reálně IT freelancing funguje. Expertů, kteří se vydávají na volnou nohu, je však po celém světě čím dál více. Podle Forbesu se globální křivka nárůstu jejich počtu po covidu dokonce urychluje. Sepsali jsme pro vás pět nejběžnějších mýtů o IT freelancingu, se kterými se v praxi v TITANS setkáváme. K nim rovnou přinášíme argumenty, proč se jimi cestou na volnou nohu nemusíte nechat zastavit. My Titáni totiž IT freelancerům fandíme a podporujeme je. Pro nás jsou moderními superhrdiny IT světa. 

Mýtus č. 1: Freelancing je finančně nestabilní 

Mnoho IT specialistů se obává, že jako freelanceři nebudou mít stabilní příjem. I když pravidelnost příjmů nemusí být na volné noze tak předvídatelná jako u tradičního zaměstnání, mnoho IT expertů si v průběhu času vybuduje stálou klientelu. To pak vede ke stabilnějšímu a často i vyššímu příjmu než v klasickém zaměstnání.  

Titánský tip: Finanční stabilitu se vyplatí na volné noze dlouhodobě opřít o tři body. Efektivně networkujte, pečujte o své dobré jméno a chytře spravujte své finance.  

Mýtus č. 2: Jako freelancer budete pracovat sami a zůstanete izolovaní 

I když IT freelancing může znamenat více samostatné práce, neznamená to nutně izolaci. Freelanceři často spolupracují s různými týmy a klienty na více projektech. Kromě toho existuje mnoho komunitních prostor a online fór, kde mohou IT experti najít podporu, spolupráci a společenský kontakt.  

Mnoho IT specialistů naopak určitou míru izolovanosti na volné noze při full remote režimu oceňuje, dokonce vyhledává. Best practice našich klientů ukazuje, že se vyplatí dát každému tolik prostoru, kolik potřebuje, a zároveň dodržovat alespoň minimální míru participace na týmových aktivitách. Aby i projektově fungující expert věděl, že je součástí týmu. 

Titánský tip: Pokud postrádáte kontakt, buďte aktivní, zapojte se do komunit a postupně zjišťujte, jak to kde chodí. IT lidé jsou známí svou ochotou podělit se o know-how a stejně tak můžete vy sdílet to své.  

Mýtus č. 3: Freelanceři mají méně příležitostí k profesnímu růstu 

Naopak! IT freelancing vám překvapivě může nabídnout širší spektrum příležitostí k učení a profesnímu růstu než tradiční zaměstnání. Freelanceři se setkávají s různorodými projekty a technologiemi, což je motivuje k rychlejšímu a bohatšímu profesnímu rozvoji. Platforem, komunit a aplikací, kde se mohou učit novým věcem, existuje nepřeberné množství. Navíc mají často větší kontrolu nad tím, jaké projekty přijímají, a tudíž jaké dovednosti sami chtějí rozvíjet. 

Titánský tip: Vyhraďte si od začátku pravidelný čas na vzdělávání. Stačí malé kroky, které vás udrží na špičce v oboru. 

Mýtus č. 4: Je těžké jako IT freelancer najít dostatek zajímavých projektů  

Ačkoliv začátky mohou být výzvou, jakmile si jako IT freelancer vybudujete svoji síť klientů a získáte dobrou reputaci, zvyšuje se postupně množství nabídek, které vám chodí. Navíc právě v tomto vám může pomoci recruitment agentura. Pokud vás dobře zná, má bohatou sít vztahů s firmami a poskytuje kvalitní služby, dostanete se přes ni k atraktivním zakázkám, jaké hledáte.  

Titánský tip: Nedaří se vám najít IT projekt, který by vás nadchnul a zároveň byl nadstandardně placený? Dejte nám vědět. Jsme tu v TITANS pro vás a víme, že když jste v něčem dobří, zákazník se vždycky najde! 

Mýtus č. 5: IT freelance projekty nenabízí žádné zaměstnanecké výhody

I když je pravda, že IT specialisté na volné noze si musí sami zajišťovat pojištění, platit dovolenou atp., většina těch dobrých si může dovolit zohlednit to ve svých sazbách a své náklady v klidu pokryjí.

Titánský tip: Čas od času si připomeňte, proč jste na volnou nohu vyrazili, a poctivě si sečtěte, co vše vám – kromě fakturace – přináší. Včetně nepočitatelných položek jako časová volnost, 100% právo veta na projekty a lidi, které ve svém životě nechcete, a svoboda mít život ve svých rukou.  

IT freelancing vyžaduje odvahu a odhodlání k neustálému osobnímu i profesnímu růstu. Není to cesta pro každého, ale když se po ní vydáte a nevzdáte to, má pro vás spoustu inspirace, svobodu a nakonec i finanční nezávislost.  

A zakázky? O ty se bát nemusíte! První, druhou, třetí… i stou vám rádi zprostředkujeme v TITANS. Stačí říct, co vás nejvíc baví, co umíte a kam se chcete posouvat. Ostatní nechte na nás. Začít můžete třeba aktuálně otevřenými projekty na titánském webu nebo rychlou registrací. 

33 520

Titánů, kteří se
k nám přidali

686

Klientů, kteří se
k nám přidali

463 317

Úspěšně dodaných
man-days